IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Honda удари четиригодишно дъно

Компанията не предостави прогноза за годишната си печалба заради несигурността около коронавируса

11:59 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Honda Motor Co. отчете най-ниската си оперативна печалба за последните четири години във вторник и се въздържа от обявяване на прогнози за печалбата си през текущата година, тъй като пандемията на коронавирус потиска глобалното търсене на автомобили, информира Ройтерс.

„Трудно е да се предвиди кога COVID-19 ще отшуми и как ще се развие ситуацията във всяка страна и регион,“ завиха от Honda.

Оперативната печалба на компанията за годината, приключила през март, е спаднала с 13% до 634 милиарда йени (5,9 милиарда долара).

Honda и други световни производители на автомобили започнаха постепенно да възобновят дейността в заводите си за превозни средства, но са изправени пред слабо търсене, тъй като загубата на работни места и опасенията за глобалния икономически спад натежават върху потребителските разходи.

Производителите на автомобили също се опитват да се справят с прекъсванията във веригите за доставки и мерките за социално дистанциране, които се очаква да ограничат производството през следващите месеци.

Някои анализатори смятат, че световните продажби на превозни средства могат да се понижат с една трета през тази година, надвишавайки спада с 11%, наблюдаван в периода между  2009 и 2010 г. на фона на световната финансова криза.

За периода на фискалната година, приключила през март, общите продажби на японски автомобилни производители са се понижили с 7,3% до четиригодишно дъно от 26,5 милиона автомобила, показват изчисленията на Ройтерс. Honda отбеляза спад в продажбите си с 8,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още