IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от заведенията са отказали да отворят с разхлабването на мерките

Повечето собственици не могат да се възползват от мярката 60/40 заради данъчни задължения

11:02 | 12.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Над 60% от заведенията са отказали да отворят с разхлабването на мерките. Работи се на капацитет от 10-15%. Това каза Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по bTV.

По думите му все още няма ясни правила за поведение при евентуално констатиране на коронавирус в хотел или заведение. Той очаква цените по Черноморието това лято да отбележат лек спад и също призова българите да изберат родното Черноморие.

Хотелиерите, ресторантьорите и туризмът са в изключително тежко състояние и много трудно след това ще започне възстановяване на бранша, каза още Атанас Димитров. От асоциацията настояват да бъде изготвена антикризисна програма, като една от точките в нея трябва да бъде именно диференцираното облагане на ДДС.

Заведенията, ресторантите, кафенетата и хотелите настояват за намаляване на ДДС ставката за една година на 5% като антикризисна мярка. От бранша предлагат след това ДДС ставката за тях да остане на ниво от 9%, както в момента е за хотелите. Също така намаляване на данъка да важи и за храните.

Намаляване на ДДС за заведенията и храните ще се отрази на джоба на всички българи, коментира Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България по Нова телевизия. Коларов направи коментара след вчерашната срещата с премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

Браншът най-накрая бе чут и видян от властта, отбеляза той.

Във връзка с мярката 60/40 за запазване на заетостта Емил Коларов уточни, че заведенията и хотелите не могат да кандидатстват по нея, защото повечето от собствениците имат данъчни задължения. Данъците се плащали с месец - два закъснение. Затова и не отговарят на условията изобщо да кандидатстват.

От бранша настояват също да се отложи влизането в сила на Наредба Н-18, докато се изчистят всички спорни текстове, въпреки че такова отлагане вече имаше.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още