IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата жертва на срива на петролния пазар ще е Нигерия

Страната е в коварна зависимост от приходите от нефт, низвергната от САЩ и раздирана от местни кризи и размирици

09:15 | 24.05.20 г. 8
<p>
	Чуждестранните компании не се чувстват сигурни да инвестират в страната и производството на петрол намалява. <em>Снимка: Tom Saater/Bloomberg</em></p>

Чуждестранните компании не се чувстват сигурни да инвестират в страната и производството на петрол намалява. Снимка: Tom Saater/Bloomberg

Зависимостта от петрола в момента е особено коварна за по-бедните държави, които задълбочават проблемите си на фона и на кризата с коронавируса. През последните години кризите във Венецуела и Либия развълнуваха глобалния петролен пазар. Страната, която трябва да гледаме през тази година на фона на пандемията от Covid-19, е Нигерия, пише Bloomberg в свой анализ.

В края на миналия месец Международният валутен фонд одобри извънредно финансиране за Нигерия от 3,4 млрд. долара.

Официалните данни сочат, че разпространението на Covid-19 е слабо. Както обаче отбелязват анализаторите от Съвета по външни отношения, само преди две седмици са били тествани само около 12 000 нигерийци при население над 200 млн. души.

Междувременно пандемията сериозно засяга икономиката заради въздействието си върху цените на петрола, който представлява приблизително 10% от икономиката на Нигерия.

Нигерия е основен източник на генерални секретари на ОПЕК, включително и настоящият генерален секретар е нигериец. Страната обаче е и сред най-слабите в групата. Нигерия се класира най-ниско в рамките на ОПЕК по отношение на приходите от износ на петрол на глава от населението почти всяка година през този век.

Нигерия Нигерия

Графика: Bloomberg

Същевременно населението на страната се увеличава устойчиво. Производството на петрол обаче намалява. Хелима Крофт, бивш анализатор на ЦРУ и ръководител на глобалната стокова стратегия на RBC Capital Market, припомня годините точно след атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ. Тогава Нигерия, съвсем наскоро излязла от военно управление, е разглежда като потенциална „опорна точка на енергийната политика на САЩ“, като е доставяла повече барели от страните извън Близкия изток.

По това време Нигерия е произвеждала повече от два милиона барела на ден, от които около 40% са били изпращани в САЩ. Тогава се очакваше добивите да се удвоят.

Нещата обаче не се получиха по този начин.

Нигерия Нигерия

Графика: Bloomberg

Нигерия Нигерия

Графика: Bloomberg

Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
нищо не проповядвам , само отбелязвам , че мюсюлманите все още не са "прегърнали" напълно демократичните "ценности" ... затуй се размножават .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
нигерия------------2001 г. християни 40 %; мюсюлмани 50 %; местни религии 1 %2013 г. християни 58 %; мюсюлмани 41 %; други религии 1 %закъснял си да прповядваш за мохамед ... :))) ... само в рассия се увеличават мюсюлманите а намаляват православните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
" Е как така тия маймуни толкова много се плодят, а Българите намаляваме с по 40 хиляди души годишно. Как го правят ? "Мъжете не си губят времето да цъкат айфоня , а кифлите не са все още толкоз еманципирани , пък и ислямът е някаква спирачка срещу човешката дегенерация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
През 1970 са били около 60 милиона, сега са над 200 милиона. Колкото и висока да им е смъртността, явно добре се справят. И като гледам статистиката, прилично количество хора достигат до 70-85 годишна възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
А провери ли колко е детската смъртност и каква част от нигерийците доживяват до старост? Наистина ли смяташ Нигерия за модел на подражание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Боян
преди 3 години
Не знам за Нигерия, ама Европа трябва сериозно да се замисли как ще оцелее, трябва раждаемостта да се увеличи рязко, а не да се разчита на внос на всякакви аборигени, защото им трябва поне 3-4 поколения докато някой от тях станат хора. Другото ще се нареди някак си и естествено да се наложи повече ЕС да си е самодостатъчен, той си има всичко необходимо за да живеят хората добре в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Говори се, че правят секс без предпазни средства, определени махали и гета в България също увеличават населението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
От статията изваждам израза, че населението на Нигерия нараства устойчиво . Е как така тия маймуни толкова много се плодят, а Българите намаляваме с по 40 хиляди души годишно. Как го правят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още