IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляване на ДДС за основни храни и туризма предлага ГЕРБ

Решението е политически риск, но е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш, каза премиерът

12:01 | 12.05.20 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, посочи Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета. 

Премиерът акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от Българската банка за развитие (ББР) с участието на експерти от сектор „Туризъм“.

Дискутирано е също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
пасъм
преди 3 години
А патриотите какво са внесли вече ?!https://***.parliament.bg/bg/bills/ID/1574265% От юни до декември, после по 9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
Andy`Z
преди 3 години
Хахахаха, немислимото става реалност.Храни, лекарства, учебници, образование с 20% ДДС, ходенето на кръчма - 9%.Няма такъв цирк, а фин министъра няма как да не е против, защото знае че ще излиза с още емсии на дълг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Добре дошли в бистро българия.Боцко току що си купи избори 2021.Честито на печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 3 години
а , може ли и за моят бранш да е 9 % ддс-то ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Ресторантьорска република??? В русия ли се превърнахме, та слъннцеликите ще определят ДДС-то самолично и произволно??? И как перфидно е поднесено, заедно с храните от първа необходимост! За да преглътнете по- лесно горчивия хап. Нали знаете че въпреки намаления данък, цените на стоките няма да се понижат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
ГЕРБ май искат да сринат цялата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още