IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС на храни до края на 2021 г.

Над 25 браншови организации от сектора организират на 18 май протест под наслов "От бизнеса без любов", съобщи Марин Сотиров от Сдружението на заведенията в България

14:19 | 12.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 25 браншови организации от сектора на ресторантьорството и хотелиерството организират на 18 май протест под наслов "От бизнеса без любов". Сред най-важните изисквания за сектора на ресторантьорството и хотелиерството е намаляването на ДДС за храни от първа необходимост.

Настояваме за диференцирана ставка от 5% до края на 2021 г. и след това ДДС да бъде 9%. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Той изрично подчерта, че изискването е намаляването на ставката да не е с 5, а на 5%.

"9,5% е средната диференцирана ставка от 20 страни в Европа, посочи Сотиров и даде примери с други държави в тази връзка. – В Румъния първо намаляват ставката на 9%, през 2018 г. я свалят на 5%. Германия обяви намаляване на ДДС от 19% на 7% в туризма като антикризисна мярка, Италия и Франция - на 10%."

По думите на заместник-председателя на Сдружението на заведенията в България от браншовата организация настояват по-добри условия на труд, „за да се възстановим сами“.

Важно е да се направи антикризисна програма при какви условия ще отварят обектите, за да е ясно и на хората как ще се случват нещата и за да се направят разчети", заяви Марин Сотиров.

Очаквайте видео материал с целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Не ми харесва цялата идея да се намаля ДДС само на храни от първа необходимост. Като за начало никъде не съм видял дефиниция на това определение, кога една храна е от първа кога е от втора необходимост, а трета има ли? Пък и ще се злоупотребява и всички храни ще се изписват като от първа необходимост след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Абе дами и господа,колко хляб смятате да продадете че толкова зор давате.....,нали храни от първа необходимост е само хляба.....?Или смятате бадемите,фъстъците,луканката и други мезета за "храна от първа необходимост".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още