IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Говорителят на Путин е диагностициран с коронавирус

Дмитрий Песков се намира в болница в Москва

15:37 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.&nbsp; <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.  Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, е бил диагностициран с коронавирус, съобщи самият той пред РИА Новости. Той добавя, че се намира в болница.

Песков не е първият представител на властта в Русия, който се е заразил с коронавирус. Така например на 30 април министър-председателят Михаил Мишустин докладва на президента, че е дал положителен тест за болестта. Негов заместник стана Андрей Белоусов.

На 1 май стана известно, че министърът на строителството Владимир Якушев е хоспитализиран, а на 6 май с вируса бе диагностициран и министърът на културата Олга Любимова.

Междувеменно Русия изпревари Испания и зае второ място в света по броя на официално потвърдените случаи на зараза с коронавируса, изчисли ТАСС въз основа на данните, подавани от властите в двете страни.

Броят на регистрираните заразени в Русия по последни данни на оперативния щаб за борбата с коронавируса достигна 232 243, а в Испания те са 227 436. Официалната статистика в кралството от края на април включва само резултати от Пи Си Ар (PCR) тестове, а преди това тя отчиташе и резултатите от тестовете за антитела към коронавируса. Поради това официалният брой на заразените в Испания спадна: ако към 25 април те бяха 223,7 хиляди, то на 26 април те станаха 207,6 хиляди, предава БТА.

В неделя Русия заемаше пето място в света по брой на заразените, но още на следващия ден се изкачи с две места по-нагоре, изпреварвайки Великобритания и Италия.  Заболеваемостта на 100 000 души в Русия е много по-ниска, отколкото в Испания - около 158 души срещу 487. Същият показател във Великобритания е около 337, а в Италия - малко под 364.

коефициентът на разпространение на инфекцията в столицата Москва е спаднал до най-ниското си равнище от 0,94, докато същият усреднен показател за цяла Русия вече трети ден се държи на минимална граница от 1,04. Коефициентът на разпространение се изчислява по формула, дадена в препоръка на властите към регионите за смекчаване на ограничителните мерки, въведени за ограничаване на разпространението на вируса. За преминаване към първата фаза на разхлабване на ограниченията във всеки отделен регион на Руската федерация показателят не трябва да превишава 1, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още