IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплащането за час нощен труд да е не по-малко от 1 лев, предлага МТСП

Предвижда се промяната да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

16:36 | 12.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Допълнителното заплащане за час нощен труд от началото на следващата година да е не по-малко от 1 лев. Това предлага социалният министър с проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ). Проектът на социалното министерство е публикуван за обществено обсъждане. 

Допълнителното възнаграждение за положен нощен труд да се обвърже с минималната работна заплата, а именно 0,15% от нея за всеки отработен нощен час или за част от него, но не по-малко от един лев.

Сега минималната ставка е 0,25 лв. на отработен час за времето между 22.00 часа и 6.00 часа сутринта.

Акцията за увеличаване на заплащането за нощен труд в България започна преди година и половина, инициирана от Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" и КНСБ в национална акция "Заедно да защитим труда си!". 

С предложения механизъм се запазва приетото процентно съотношение между МРЗ и минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение от една страна, а от друга - се гарантира наличието на прозрачен и прогнозируем механизъм за ежегодна актуализация, посочва се в доклада на Деница Сачева към проекта.

В мотивите е посочено, че сегашният размер от 0,25 лв. не е променян от 2007 г., когато минималната работна заплата за страната е 180 лв., а минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд е 0,25 лв., което представлява 0,139% от минималната работна заплата (МРЗ). За периода от 2007 г. до 2020 г. размерът на минималната работна заплата е нараснал 3,39 пъти. Същевременно минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение е без промяна, като през 2020 г. размерът му е 0,04% от минималната работна заплата, посочва се в доклада.

Освен това, според данни на Евростат, за периода 2008-2019 г. е отчетено повишаване на хармонизирания индекс на потребителските цени от 26%, което на практика допълнително води до намаляване получаваното възнаграждение за нощен труд.

Минималният размер следва да се актуализира и във връзка с настъпилите социални и икономически промени в страната, което ще осигури по-адекватно оценяване на труда, положен през нощта, като се запази подходът при определяне на размера на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд, посочва се в мотивите към предложението.

Предвижда се постановлението да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Следва да се вземе под внимание, че установеният размер в трудовото законодателство за нощен труд е минимален и с колективен трудов договор, с вътрешни правила за работната заплата или с индивидуален трудов договор може да се определя по-висок размер на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд. В тази връзка възможността за договаряне на по-високи размери между страните по трудово правоотношение или чрез механизмите на колективното трудово договаряне се запазва, което е добра възможност за стимулиране на социално-икономически постижения чрез развитие на социалния диалог.

Проектът на постановлението е обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още