IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марош Шефчович: Китай трябва да осигури справедлив достъп за компаниите от ЕС

По този начин азиатската страна може да стабилизира доверието на другите страни след пандемията от коронавирус, която избухна именно на нейна територия

22:02 | 12.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.<em> Снимка: Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Снимка: Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейските компании трябва да получат справедлив достъп до пазарите в Китай на фона на глобалната здравна криза, като по този начин те ще възстановят увереността си и доверието в азиатската страна, заяви заместник-председателят на Европейската комисия с ресор „Междуинституционални отношения и перспективи“ Марош Шефчович, цитиран от Euractiv.

Словакът припомни срещата си през миналата година с китайския президент Си Дзинпин на среща на върха относно инициативата „Един пояс, един път“ в Пекин, на която той настоя за получаване на по-широк пазарен достъп на компаниите от Европейския съюз (ЕС) до Китай.

„Нашата молба за подобряване на отношенията беше много проста“, заяви Шефчович, добавяйки: „Това, което поисках, беше Китай да се отнася с европейските компании в Китай по същия начин, както ние с китайските компании в Европа“.

Именно реципрочността е това, което ЕС иска в случая, подчерта още зам.-председателят на ЕК.

„Това е много важно от гледна точка на ценностите и начина, по който правим бизнес и увеличаваме взаимното доверие и увереността“, изтъкна още Шефчович. 

По време на миналогодишната среща между лидерите на Китай, Германия, Франция и ЕК в Париж германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС очаква да развие реципрочност в търговските отношения с Китай като част от мащабната китайска инфраструктурна стратегия „Един пояс, един път“, обхващаща няколко континента и над 80 страни.

Освен това, още през 2016 г. ЕС прие нова стратегия за Китай, която определи плановете за балансиране на търговския дефицит с азиатската страна с цел да насърчи „реципрочността, равнопоставеността и лоялната конкуренция във всички области на сътрудничеството“.

Търговският дефицит

Наскоро публикувани данни на Евростат показват, че през периода 2009-2019 г. ЕС регистрира дефицит в търговията със стоки, вариращ между 104 и 164 млрд. евро, като за 2019 г. показателят достига стойност от 164 млрд. евро.

В този смисъл зам.-председателят на ЕК отбеляза към какво ЕС трябва да се стреми, за да се възползва максимално от настоящата криза, да се препозиционира на глобално ниво условия на все по-раздалечаващите се геополитически полюси на САЩ и Китай.

„Трябва да превърнем тази криза във възможност“, посочи Шефчович.

Ерозирало доверие

Освен това, в контекста на настоящата криза в общественото здравеопазване, някои политици в Брюксел смятат, че доверието между ЕС и Китай е ерозирало заради начина, по който Китай се справи с пандемията.

Според зеления евродепутат Райнхард Бютикофер Китай „изгуби Европа“ през последните месеци поради редица опасения, произтичащи от начина, по който азиатската страна се стреми да управлява потока на информация относно пандемията.

В края на април комисията по външни работи проведе важен дебат с върховният представител за външната политика и сигурността на ЕК Жозеп Борел във връзка с последния доклад на Европейската служба за външна дейност, който разкрива значителен брой дезинформационни кампании от страна на китайските власти. Евродепутатите повдигнаха въпроси за редактирането на текста на този доклад, във връзка с медийни публикации според които, съдържанието е било променено и смекчено по настояване на китайското правителство.

Ролята на малките и средни предприятия

Обхващайки и други теми, Шефчович отбеляза как ЕС може да използва своята мрежа от иновативни малки и средни предприятия (МСП) като средство блокът да стане по-конкурентоспособен на световната сцена.

„Затова трябва да инвестираме по-интелигентно във високорискови компании и да подкрепяме МСП. Иновативните са онези, които оцеляват “, заяви евродепутатът Ева Кайли, докато Ема Наваро, заместник-председател на Европейската инвестиционна банка, отбеляза как различни схеми за финансиране, представени от нейната банка, биха помогнали на банките да осигурят финансиране на високорискови иновативни МСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
доскоро Западната мафия критикуваше само БГ и 2-3 като нас за корупция, но се вижда ДО ДЕЛАТА ИМ кой какво! Живееме в лъжи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
Шефксович и той ШЕФ станал....виждате ли за кави хора гласуваме - хабер си нямат от това което е надробил предо това съпартиеаца барозу. Ами Шефче и аз искам китайски соларни панели по 100 лева квадрата и да ударя енергийнат мафия у земята, ама те сд хиляди проценти мито....щото някъв бай Ханс иска да държи солната далавера в ЦЯЛА ЕВРОПА!!!! ЕС има много мафия и корупция на високи нива. Няма почти никаква икономическа свобода, а е цяла чудо че още чоже да псуваме и управляващшите в нета, но сдкоро и това ще ни лишат. И през комунизма си псувахме когото ни падне......е и ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, глyпавото същество станало китайцофил.И поклонник на геронтофилите ще стане, стига да плюят по белия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , ше ти осигури Китай един бамбуков ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още