IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охладеният оптимизъм за отваряне на икономиката изтри 450 пункта от Dow

Секторите, които се очаква да се облагодетелстват от постепенното облекчаване на ограниченията, записаха понижения

23:28 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия във вторник дълбоко на отрицателна територия, след като оптимизмът на инвеститорите за отварянето на икономиката започна да се охлажда, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи със спад от над 450 пункта (1,9%) до 23 764,78 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 се раздели с 2,1% дo 2870,12 рунста, а технологичният Nasdaq Composite отписа над 2% до 9002,55 пункта. Днешното понижение е край на 6-дневната печеливша серия на Nasdaq.

Секторите, които се очаква да се облагодетелстват от постепенното отваряне на икономиката, записаха понижения, което дръпна надолу основните индекси. Банковият сектор също бе засегнат – акциите на Bank of America, Citigroup и JPMorgan Chase поевтиняха с по над 3%. Книжата на Nike и Disney също се разделиха с по около 3%.

Инвеститорите също така загубиха ентусиазъм и за технологични акции, което придвижи Nasdaq Composite на отрицателна територия.

Пониженията станаха факт, след като сенатор Линдзи Греъм представи предложение, според което властите в Китай трябва да сътрудничат в разследването за разпространението на коронавируса или ще бъдат санкционирани със санкции.

Директорът на Националния институт по алергология и инфекциозни болести д-р Антън Фаучи, както и други представители на здравните власти, отговаря на въпроси пред Здравната комисия в Сената във връзка с отварянето на икономиката. Според Фаучи намирането на ваксина ще е от ключово значение за спирането на коронавируса, но предупреди, че ще мине още време преди изработването на приложим медикамент.

„Пазарите са разкъсвани между оптимизма за първоначалното отваряне на някои икономики и предпазливостта около все още мрачните икономически данни“, посочва Майк Пайл, главен инвестиционен стратег на BlackRock Investment Institute. „Пазарите ще следят за пукнатини във финансовата система и на други места в икономиката“, допълва той.

В световен мащаб броят на потвърдените случаи на коронавирус прехвърли 4 млн., показват данни на университета „Джонс Хопкинс“- само в САЩ броят на потвърдените болни е над 1,3 млн.

В същото време Федералният резерв вече започна покупката на корпоративни облигации и някои от борсово търгуваните фондове, които проследяват движението им. Централната банка обяви мярката миналия месец в опит да смекчи икономическите последствия от коронавируса.

„Действията на Фед досега показват готовност да се направи повече, ако е необходимо“, посочва Оливър Джоунс, старши пазарен икономист на Capital Economics.

Въпреки днешните понижения Nasdaq продължава да е на плюс с 1,6% за годината. Акциите на Amazon и Netflix поскъпват с над 30% за същия период, а  Microsoft прибавя 18%. Въпреки това за деня цената на компаниите завършва на червено с понижение от съответно 2,16%,  1,97% и 2,27%.

Въпреки че успяха да се оттласнат от мартенското си дъно, S&P 500 и Dow още са на минус за годината с понижения от съответно над 9% и 15%.

На стоковите пазари цената на петрола върви убедително нагоре. Американският сорт WTI поскъпна с 6,5% до 25,7%. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент се търгуват с повишение в стойността от близо процент до 29,9 долара.

Златото поскъпна с 0,4% до 1705,5 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа намалява, като по 10-годишните и 30-годишните облигации тя е съответно 0,664% и 1,37%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от валути, се понижава до 99,97 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още