IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчетоха рекорден бюджетен дефицит от 738 млрд. долара през април

Той се дължи на спада в приходите и голямото увеличаване на разходите, за да се финансират усилията за справяне с пандемията от коронавирус

08:35 | 13.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span class="news-rsf-editor-byline"><span itemscope="" itemtype="http://schema.org/Person"><span itemprop="name">Vince Golle/Bloomberg</span></span></span></em></p>

Снимка:

Умерените фискални усилия на правителството на САЩ за овладяване на икономическите щети от пандемията на коронавируса се проявиха във вторник в месечното бюджетно извлечение под формата на рекорден дефицит от 737,9 милиарда долара само за април.

Дефицитът се дължи на спада в приходите и голямото увеличаване на разходите, за да се финансират усилията за справяне с пандемията от коронавирус.

Две основни усилия за подпомагане на американците ускориха разходите до почти 980 млрд. долара, което е повече от над 2,5 пъти над тези от преди година, показва докладът на Министерството на финансите във вторник. Специалните плащания на физически лица и семейства възлизат на 217 милиарда долара, докато плащанията за медицински разходи, безвъзмездните средства на държавите и местните власти и компенсацията за безработица също допринасят за увеличаването на разходите.

Този рекорден бюджетен дефицит се появява през април, който традиционно е месец на голям бюджетен излишък, информира Bloomberg. През април федералният бюджет обикновено отчита излишък, тъй като тогава изтича срокът за плащане на данъци. Тази година обаче крайният срок бе отложен от 15 април за 15 юли като част от антикризисните мерки. През април миналата година САЩ имаше излишък от 160,3 млрд. долара. Тази година обаче приходите се сринаха с близо 55% в сравнение с април 2019 г. до 241,9 млрд. долара. Плащанията към правителството, натрупани като индивидуални и корпоративни данъци, намаляха след решението на администрацията на Тръмп да отложи крайния срок за подаване на данъци и плащания.

И така - федералният бюджет е бил на червено със 737,9 млрд. долара миналия месец. Тази сума е повече от три пъти над предишния рекорден месечен дефицит от 235 млрд. долара, който бе отчетен през февруари. Досега дефицитът за фискалната година, започнала на 1 октомври, достига 1,48 трлн. долара.

Експерти очакват дефицитът на американското правителство да достигне 3,2 трлн. долара или повече в зависимост от това дали Конгресът ще приеме още мерки в помощ на икономиката.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси късно снощи представи пакет мерки на стойност над 3 трлн. долара, като близо 1 трлн. долара са заделени за щатите и градовете. Проектът обаче има несигурно бъдеще в Сената.

По оценки на Бюджетната служба на Конгреса дефицитът за цялата финансова година може да достигне 3,7 трлн. долара на фона на всички разходи на властите за смекчаване на икономическият удар от пандемията. Това ще надмине силно досегашния рекорден дефицит от 1,4 трлн. долара, отчетен през 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
може пък избирането на тръмп да е няква вид намеса... знаеш ли :)))глей как се наредиха нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Ето, че и религията намесихме... Аз пък наивно си мислех, че Бог раздава правосъдие на онзи свят, а в нашия не се меси. Иначе защо разни мафиози, диктатори, наркобарони тук живота си живеят, а праведни несретници като тебе тънат в мизерия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
power grid
преди 3 години
Чудесна новина.Краят ще е зрелищен и с кеф ще ги гледам как се избиват и *** по улиците.Божието възмездие ги застигна...Ще си платят за всичко мръснитеизроди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Споко бе, скапаните им хотели ще ги прекръстят всички на Ретро,тълпи от поклонници ще се юрнат да се поклонят на Статуята на свободата,ши съ упраят. Вяра в демокрацията да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още