IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР очаква 5% спад на българската икономика през 2020 г.

Банката смята, че възстановяването ще е бързо и догодина ще се постигне 4% ръст

10:23 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Икономиката на България ще се свие с 5% през тази година заради причинената от коронавируса криза, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Банката очаква бързо възстановяване и ръст на брутния вътрешен продукт на страната ни от 4 на сто през 2021 г., посочва се в актуализираната и макроикономическа прогноза.

Очакванията на ЕБВР за икономическия спад през тази година са по-оптимистични в сравнение с прогнозата на Европейската комисия (ЕК) - -7,2% за тази година. Банката обаче е по-песимистично настроена в сравнение със Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), които прогнозират спад от, съответно, 3,7% и 4% за тази година.

В последното издание на Регионалните икономически перспективи на ЕБВР се посочва, че „значителният спад в потреблението на услуги и стоки за дълготрайна употреба ще засегне особено малките и средните предприятия“.

Търсенето ще оказва натиск

Спадът на търсенето ще има най-силен ефект върху българската икономика, тъй като търговията на дребно и други пряко засегнати услуги представляват почти 25 на сто от БВП.

Забавянето на износа на стоки, като се има предвид по-ниското търсене в световен мащаб, и отлагането на инвестициите на фона на повишената несигурност и мечите пазарни настроения ще се отразят и върху икономиката.

ЕБВР подчертава, че силно засегнат от кризата ще е туристическият сектор, който допринася за около 10% от БВП на България. Увеличените държавни разходи за подкрепа ще са смекчаващ фактор за кризата.

Растеж през 2021 г. под условие

Въпреки че е възможен стабилен растеж през 2021 г., той ще зависи от постепенното намаляване на вътрешните ограничения, свързани с разпространението на коронавируса, и връщането към нормалност през втората половина на годината.

„Кризата беше голям удар и излизането от нея ще бъде също толкова предизвикателно. Това не е моментът да се ангажираме с икономически национализъм и протекционизъм, а време за формиране на по-добро бъдеще чрез международен ангажимент за свободна търговия, смекчаване на изменението на климата и икономическо сътрудничество“, коментира главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик.

Тя предупреждава, че ако социалното дистанциране се запази за дълго, рецесията ще е по-дълбока и нивата на продукция на глава от населението няма да се възстановят години наред не само в България, а и по света.

Несигурни прогнози

Икономиките от региона, в който действа ЕБВР, се очаква да се свият средно с 3,5% през тази година. Възможно е през 2021 г. страните да постигнат среден растеж от 4,8%, но банката предупреждава в доклада си, че прогнозите са обект на „невиждана несигурност“.

По-слаб спад – 1,2%, се очаква да запишат страните в Централна Азия, като там се очаква и по-бурно възстановяване с растеж от средно 5,8% догодина. За Централна Европа и Балтийските страни се очаква спад на БВП от 4,3% през 2020 г. и 4,5% ръст през 2021 г.

Докладът предполага скромно въздействие на кризата върху дългосрочната траектория на икономическото производство. Очакванията са растежът да се възобнови към края на третото тримесечие на тази година, но се предупреждава за потенциално значими, дългосрочни икономически, политически и социални ефекти от кризата.

Ограничителните мерки в страните повлияват вътрешното търсене. Външните шокове включват рязък спад на цените на стоките, което притиска износителите, нарушаване на световните вериги на доставки и стойност, срив в туризма и спад на паричните преводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още