IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вещае ли решението на немския конституционен съд разпад на еврозоната?

Бъдещите историци могат да го отбележат като повратния момент към дезинтеграция в европейската история

15:43 | 13.05.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

75-годишнината от победата над нацистка Германия беше на 8 май. 70-годишнината от декларацията на Шуман, с която стартира следвоенната европейска интеграция, беше на 9 май. Само дни преди двете събития германският конституционен съд изстреля правна ракета в сърцето на ЕС. Решението му е значимо. То е атака срещу икономиката, целостта на Европейската централна банка (ЕЦБ), нейната независимост и правния ред в ЕС, пише Мартин Уулф за Financial Times. 

Съдът се произнесе срещу програмата за покупки на ЕЦБ от публичния сектор, стартирана през 2015 г. Той не твърди, че ЕЦБ се е занимавала неправилно с монетарно финансиране, а по-скоро, че не е приложила анализ за „пропорционалност“, когато е оценявала въздействието на своите политики. Цитират се консервативни опасения като държавен дълг, лични спестявания, пенсионни схеми, цени на недвижими имоти и поддържане на икономически нежизнеспособни компании.

Паричната политика непременно е икономическа политика. Но политиките на ЕЦБ, включително закупуването на активи, се оправдават с факта, че тя не успява да постигне „основната си мандат“, а именно „ценовата стабилност“, определена като инфлация „под, но близо до 2 на сто в средносрочен план”. Договорът за ЕС казва, че други съображения са второстепенни.

Съдът също така постанови, че „германските конституционни и административни органи“, включително Бундесбанк, не могат да участват в действия извън правомощията си. По този начин Бундесбанк не може да продължи да участва в програмите за закупуване на активи на ЕЦБ, докато ЕЦБ не извърши „оценка за пропорционалност“, задоволителна за съда.

Но договорът на ЕС гласи, че „нито ЕЦБ, нито национална централна банка... трябва да търси или получава инструкции... от което и да е правителство на държава членка или от друг орган.“ Инструкцията на немския съд поставя Бундесбанк в правен конфликт.

Съдът също атакува правото на ЕЦБ да взема своите политически решения независимо. Германия се бореше усилено за независимост на централната банка в рамките на паричния съюз. Сега конституционният й съд постанови, че освен ако ЕЦБ не удовлетвори силно политическия списък със странични ефекти на паричната политика, покупките на активи са недопустими. Съдилищата в други страни членки може да сметнат за уместно да постановят, че техните централни банки не могат да участват в политики, които не харесват. Много скоро ЕЦБ може да бъде бламирана.

Преди всичко германският съд постанови, че може да игнорира предходно решение на Европейския съд в полза на ЕЦБ, тъй като той „надхвърля съдебния си мандат... когато тълкуването на договорите не е всеобхватно и следователно трябва да се счита за произволно от обективна гледна точка.“ Това е акт на съдебен разкол.

Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Да под водата сме, но само 10-20 см и от време на време се показване над нея за да си поемем дъх. Друго са си 2 метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
докторе , ние и тъй сме си под водата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ше стане на морето дупка ... голем праз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
korn
преди 3 години
2008 фалира една американска банка и последва световна криза. Не мога да си представя какво ще се случи ако има разпад на еврозоната. Няма как това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
И за Брекзит бяха ***, но заченаха от тях в ЕС. Северът не иска интеграция с юга, Югът не може да се стабилизира, заради рестрикциите на Севера... Щом Германия и Франция конфискуваха предпазните маски за Италия, като свенливо обясниха, че живота на ТЕХНИТЕ граждани е по-важен от този на италианците. А в това време институциите на ЕС се бяха покрили, като маймунките на Агата Кристи, та само този малък пример показва, че към днешна дата думата солидарност в ЕС е простреляна на няколко места. И Да възможно е в зависимост от тежестта на идващата криза, да има още много *** и забременели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Когато тук се появи първото съобщение за тази про.стотия на германския конституционен съд драснах един коментар. https://***.investor.bg/evropa/334/a/lio-mer-reshenieto-na-germanskiia-syd-za-ecb-ne-e-element-na-stabilnost-303777/Ще повторя пак - германците си играят с огъня. Всъщност като се замисля, това изглежда като един много отчаян ход от тяхна страна. Доколкото разбирам те искат ЕЦБ да не спасява предимно други закъсали страни от еврозоната, а и тях самите "пропорционално". При обема на тяхната икономика, това означава много.Ако еврозоната се разпадне, при тази степен на интегрираност, която имаме, то всички потъваме на два метра под водата. После някои може да изплуват, други не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Конституцията е над ЕС законодателството. Затова е и проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
фиг.1
преди 3 години
Европейското законодателство е над националното, тъй че явно случаят ще се решава в Европейския съд. В най-лошия случай Германия може да получи глоба, че не си е привела законодателството в съответствие с това на ЕС. Всички други инсинуации като някакви разпади, дезинтеграции и прочее са само журналистически ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Не съм видял някой администратор да е пуснал кокала без бой, така че за т.нар. разпад ще чакаме трийсетина години, ако преди това пак някой Хитлер в Германия не вземе властта. Тогава може и по-малко. Всъщност той Хитлер идва на власт 10 години след като централната банка на Германия прекалява с принтенето на тапети, така че ЕЦБ да внимават с кешовицата, с която се канят да засипят Италия и Испания.Всеки път е различно, и всеки път нещата приключват в септичната яма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Ти задаваш отговори. Питаш защо добре развити страни не напират да влизат в еврозоната. Нашата държава, колкото и да си я обичаме не е добре развита и няма какво да губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още