IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията разклаща основен принцип на пазара на имоти - твърдият наем

Все повече компании искат да сключват краткосрочни договори или да обвържат наемните плащания с приходите си

11:00 | 14.05.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пандемията от новия коронавирус подкопава дори печеливши бизнеси. На този фон някои компании искат да преработят основен принцип на индустрията за недвижими имоти: стабилните и предсказуеми плащания за наем, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Дългосрочните наемни договори доминират на пазара на недвижими имоти на практика от векове. Спирането на икономиката обаче разкри опасен недостатък в модела: приходите на компаниите могат да паднат от днес за утре, но задълженията им за наем обикновено остават постоянни, което ги излага на опасност от неизпълнение на договорите им и дори на несъстоятелност.

На фона на нулевите продажби и замразената дейност много компании поискаха облекчения за наемите.

Това обаче е краткосрочна мярка. Много бизнеси вече търсят по-дългосрочно решение. Те искат да преминат от дългосрочни наемни договори с фиксирани месечни или годишни плащания към по-гъвкави договорености, които включват споделяне на приходи.

Някои собственици на имоти казват, че са отворени към идеята.

„Дните на хазяина, който събира пари от наеми, са приключили“, казва Майкъл Филипс, президент на инвестиционната компания за недвижими имоти Jamestown. След като коронавирусът започна да се разпространява, компанията създаде работна група, която да помогне на наемателите и да се справят със ситуацията. По-късно групата отпусна 50 млн. долара за заеми и друга помощ.

Филипс прогнозира, че оттук насетне ще се сключват все повече краткосрочни договори за наем с ангажимент, съобразен с приходите, на фона на постепенното отваряне на икономиката.

Редица търговци на дребно вече призовават наемодателите да се откажат от част от наема в замяна на дял от бъдещи приходи. През миналия месец Ross Stores Inc. заяви, че ще плати наем, равен на 2% от продажбите, когато магазините и заработя отново. Guesst, базираната в Ню Йорк технологична компания, наскоро пусна софтуер за подпомагане на търговците на дребно и наемодателите да управляват споразуменията за споделяне на приходите.

Гигантът за споделени работни пространства WeWork, който се стремеше да премине към повече споразумения за споделяне на приходите преди пандемията, ускори тази тенденция през последния месец. Компанията нае две посреднически фирми да предоговорят сделките ѝ.

Дните на хазяина, който събира пари от наеми, са приключили.

Някои оператори на хотелски апартаменти, които пострадаха от спада в туризма, също се стремят да намалят сметките си и са готови да предоставят на собствениците на имоти дял от печалбата си в замяна.

Наемните алтернативи могат да се случат под много форми. Някои фирми подписват сделки, които включват няколко години споделяне на дял от приходите, след което се преминава към фиксирани плащания. Други сделки включват нисък месечен наем, допълнен с дял от приходите.

Все пак брокерите и собствениците очакват фиксираният наем да си остане норма. Основната причина – кредиторите, които дават премия за стабилен доход. Те са склонни да предлагат по-добри условия за имоти с дългосрочни наематели, защото се разглеждат като по-сигурна инвестиция.

Въпреки че пандемията показа, че и това не е сигурна мярка за стабилност, наемодателите и банките все още предпочитат наемните договори с твърд ангажимент. Някои наематели се възползват от кризата, за да предоговорят по-изгодни наеми.

Споделянето на приходите има и практически предизвикателства – например доказването на приходите за определено място. „Има много клопки“, предупреждава Джо Лиърнър, заместник-председател за Средния Запад в САЩ на консултантската компания Savills.

Дори и промяната при наемите да не е съществена, не е гаранция, че тя няма да се случи при следваща криза. „Повечето епидемиолози не вярват, че това ще е последната пандемия“, коментира Навийн Яги от JLL. По думите на Яги все повече наематели искат краткосрочни договори на фона на несигурността относно бъдещето на физическите обекти, особено търговците на дребно.

Тези споразумения не са съвсем нови. Операторите на хотели и молове работят така от десетилетия. Практиката обаче започва да се разпространява и в други сегменти от пазара, тъй като икономическите сътресения затрудняват компаниите да прогнозират колко пари ще спечелят през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
shinawatra
преди 3 години
Като нямаш кинти да плащащ, ставаме партньори. Хитро! Защо ли си мисля, че схемите винаги са били едни и същи от векове;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
krasus
преди 3 години
Хаха стоите си в къщи ,за да спестите наема ,между *** ,чинийте ,врякащи деца и майки, нон- стоп ,години наред. Да видим кой колко ще издържи .Аз пък ще си наема офисче под наем ,да ми е тихо, спокойно и подредено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В грешка си, че в бъдеще ще се работи масово от вкъщи.И това ще ти го каже всеки, който знае как се работи от вкъщи и има повече от 3 години опит в това.Сега някои пощракаха по клавиатурите 2 месеца от вкъщи и решиха, че край, това било бъдещето, но това изобщо не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Mirilai-lai
преди 3 години
ситуацията с офис наемите вече е коренно различна, тенденцията рязко се обърна и в бъдеще ще се работи масово от къщи...което може да значи и на другия край на страната/света...много кафези ще останат празни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
"Дните на хазяина, който събира пари от наеми, са приключили, казва Майкъл Филипс, президент на инвестиционната компания за недвижими имоти Jamestown." ...не , не са приключили ... :))) ... никакъв шанс да ставате толкова лесно съсобственици ... абсолютно никаква логика в това изказване ... държите си мегаломанските стоманено-бетонно-стъклени и общо климатизирани паметници с безумните коридори и наеми и си ги гледате и цъкате с банките , аджеба кво станА сега ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още