IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът в стокообмена за тримесечие намаля, но не и през март

Износът на български стоки към 31 март е 14,062 млрд. лева, а вносът - 15,524 млрд. лева, показват предварителните данни на НСИ

15:25 | 13.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дефицитът във външната търговия на България през първото тримесечие на тази година възлезе на 1,461 млрд. лева. За сравнение в периода от януари до март миналата година външнотърговското салдо беше на минус с 1,477 млрд. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Въпреки че на тримесечна база има намаление в дефицита, през март той е на отрицателна територия с 636,8 млн. лева - увеличение спрямо миналата година, когато беше на минус с 553,1 млн. лева. За спада на търговията повлия въвеждането на извънредно положение както в България, така и в другите страни, заради пандемията с COVID-19.

От януари до март са изнесените български стоки са на стойност 14,062 млрд. лв., което е с 1,1% по-малко в сравнение със същия период на 2019 година. Само през март общият износ възлиза на 4,384 млрд. лева, като намалява с 8,8% на годишна база.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки на България през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През първото тримесечие в страната са внесени стоки на стойност 15,524 млрд. лева (по цени CIF), или с 1,1% в сравнение с година по-рано. Само през март, след като в страната ни беше обявено извънредно положение, общият внос на стоки намалява с 6,3% на годишна база и възлиза на 5,021 млрд. лева.

Търговия с трети страни

През първите три месеца на тази година износът на български стоки за трети страни намалява с 2,7% в сравнение с година по-рано и е на стойност 4,809 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединеното кралство, САЩ, Сърбия, Руската федерация и Северна Македония, които формират 51,9% от износа за трети страни. Само през март експортът за трети страни намалява с 8% на годишна база и достига 1,509 млрд. лева.

От януари до март при експорта за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период  на 2019 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (54,6%) и „Храни и живи животни“ (41,8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (30,8%).

Вносът на стоки през първото тримесечие намалява с 1,1% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 6,023 млрд. лева (по цени CIF), като най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Египет. Само през март импортът намалява с 1,7% спрямо година по-рано и е в размер на 1,815 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - март 2020 г. най-голямо увеличение спрямо първото тримесечие на 2019 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (58,7%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (55,5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (23,4%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през първите три месеца на тази година е на минус с 1,213 млрд. лева. През март то е на отрицателна територия с 305,7 млн. лева.

Търговия с ЕС

През първите два месеца на тази година износът на България за европейските партньори нараства с 4,3% спрямо същия период на 2019 г. и е в размер на 6,377 млрд. лева, се разбира от предварителните данни на НСИ. Експортът е насочен към Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които формират 70,3% от износа за държавите - членки на ЕС. Само за февруари той се увеличава с 4,1% на годишна база и е в размер на 3,175 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за ЕС през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари и февруари най-голям ръст, в сравнение с година по-рано, е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (44,4%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (32%). Най-голям спад има в изнесените стоки от сектор „Храни и живи животни“ (11,6%).

Вносът от ЕС през периода януари - февруари расте с 3,2% в сравнение със същия период на 2019 г. и достига 6,294 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия Гърция и Унгария. Само през февруари импортът от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 1,4% на годишна база и е в размер на 3,207 млрд. лева.

При вноса от европейските страни през първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на 2019 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (101,7%). Намаление се наблюдава единствено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (48,1%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС от януари до февруари е положително и е на стойност 83,1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още