IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook плаща „вредни“ на свои модератори заради психически травми

Социалната мрежа ще изплати 52 млрд. долара на модератори на съдържание заради понесени от тях психически травми

15:33 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Facebook Inc се е съгласила да плати в рамките на извънсъдебно споразумение 52 млн. долара на модератори на съдържание, които са следили публикациите на платформите на компанията.

В заведено през 2018 година дело служители на подизпълнител твърдят, че Facebook не ги е предпазил достатъчно от тежките психологически травми и други вреди, които могат да претърпят заради многократния сблъсък с графични материали, показващи жестокости като малтретиране на деца, обезглавявания, тероризъм, жестокост към животните и други.

Договореното извънсъдебно споразумение предвижда по 1000 долара за модераторите, които са се включили в колективния иск. Тези, които са диагностицирани със състояния, свързани с работата им, ще могат да получат лечение и обезщетения до 50 000 долара, според предварителния текст на споразумението, представен пред съда.

В изявление социалната мрежа благодари „на хората, които вършат тази важна работа, за да направят Facebook безопасна среда за всички".

„Ние сме доволни, че Facebook работи с нас, за да създаде безпрецедентна програма за подпомагане на хората, извършващи дейност, която беше невъобразима дори преди няколко години“, казва в изявление от вторник Стив Уилямс, един от адвокатите, представляващи модераторите. „Вредата, която може да бъде понесена от тази работа, е истинска и тежка“, добавя той, цитиран от Bloomberg.

След президентските избори в САЩ през 2016 г. Facebook се втурна да разшири усилията си за мониторинг на своите платформи, опитвайки се да задържи политическата дезинформация, графичното насилие, терористичната пропаганда и разпространението на порнография далеч от сайтовете си. Това наложи ползването както на нови технологии, така и на хиляди нови служители. През миналата година Facebook имаше около 15 000 рецензенти за съдържание, почти всички от които са работели не за самия Facebook, а за подизпълнители като Accenture и Cognizant.

Споразумението се случва, след като много модератори на съдържание бяха отстранени заради опасенията за сигурността и поверителността на дейността, която се извършва от домовете си заради мерките за ограничаване на пандемията. Facebook бавно връща модераторите обратно онлайн, но в дългосрочен план компанията инвестира повече в изкуствен интелект, отколкото в хора.

Компанията отчете по-рано във вторник рязко увеличаване в броя на постовете, свалени заради насърчаване към насилие и реч на омразата в приложенията ѝ. Според концерна тази тенденция се дължи на подобренията в технологията за автоматично засичане на вредни текстове и изображения. Най-голямата социална мрежа в света е премахнала около 4,7 милиона поста, свързани с организирани структури, насаждащи омраза, от основната си платформа през първото тримесечие на 2020 година. Предходното тримесечие изтритите постове са били 1,6 милиона. Премахнати са и 9,6 милиона поста, съдържащи език на омразата, спрямо 5,7 милиона през последното тримесечие на 2019 година.

Вижте повече технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още