IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалният съвет: Очакваният спад на БВП е твърде оптимистичен

Ще има нова актуализация на бюджета за тази година, а планираните разчети на НЗОК трябва да бъдат ревизирани

19:30 | 13.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Към настоящия етап очакванията за размера на свиване на БВП на България изглеждат силно оптимистични. Това се казва в становището на Фискалния съвет* относно Конвергентната програма на България за тази година, която този път има прогноза само за 2020 г. Според документа спадът на БВП ще бъде 3%, но при положение, че при всички основни търговски партньори на България икономическото възстановяване започне още през тази година.

Експертите от Фискалния съвет обаче са на мнение, че са нужни по-подробни, точни отчетни и прогнозни данни, тъй като с наличните макроикономическите и фискалните анализи са затруднени в значителна степен. Фискалният съвет отчита факта, че икономическата ситуация е динамична и изготвянето на прогнози е свързано с голяма вероятност за неточност, но въпреки това разработването и публикуването на няколко сценария (песимистичен, реалистичен и оптимистичен) за средносрочното развитие от страна на Министерство на финансите ще бъде изключително полезно. Такава разработка на различни сценарии в програмата липсват, като според Съвета това намалява значително надеждността на изчислените параметри и съответно – на изводите и препоръките. 

fs2 fs2

Нещо повече – според становището на Фискалния съвет ще се наложи допълнителна актуализация на държавния бюджет за тази година. Експертите препоръчват правителството да преразгледа и преструктурира разходите и капиталовата програма, както и да бъде обсъдена възможността за по-агресивни мерки за подкрепа на последващ етап при необходимост.

Финансистите от Съвета признават, че благодарение на програмата за поддържане на заетост на правителството вероятно макроикономическият шок по линия на нарастващата безработица ще бъде временно и частично смекчен, но подчертават, че по принцип този риск за България е по-нисък, поради неблагоприятната демографска структура.

„Въпреки това при съпоставяне с други прогнози очакваната стойност от Министерство на финансите изглежда оптимистична. В последните си няколко становища Фискалният съвет дава препоръки за по-рестриктивна фискална политика и реализиране на по-големи излишъци, за да се формират адекватни фискални буфери срещу предстоящи икономически шокове. Провежданата фискална политика в България през последните години е ориентирана по-скоро към балансиран бюджет. Въпреки че се реализират излишъци, в края на годината те обикновено се стопяват. Все пак правителството се намира в добра изходна позиция в предстоящата криза, което му позволява да посрещне шоковете от пандемията и да реагира без опасност от прекомерно увеличение на задлъжнялостта“, се посочва в становището.

fs3 fs3

Според експертите оценката на фискалната позиция показва, че намеренията са за провеждане на антициклична политика през 2020 г., но освен посоката, важно значение има и интензитетът на фискалната политика, който не може да бъде оценен поради липса на данни.

Фискалният съвет предлага да бъде ревизиран и бюджета на НЗОК с оглед както на намаляването на очакваните приходи от осигурителни вноски, така и на повишаването на разходите за здравеопазване.

Припомняме, че по предложение на финансовия министър Владислав Горанов парламентът гласува актуализация на бюджета за тази година, според която е увеличен лимитът за поемане на нов държавен дълг със 7,8 млрд. лв. Така от 2,2 млрд. лв. сега той ще може да достигне до 10 млрд. лв. през 2020 г. Според Фискалния съвет обаче въпреки че условията на дълговите пазари са все още относително благоприятни, при поемането на нов дълг следва да бъде взето предвид тяхното постепенно влошаване – намаляване на коефициента на покритие и повишаване на доходността. Нещо което се констатира и при проведения аукцион на 27 април от Министерство на финансите. В края април доходността по българските ДЦК рязко се увеличи. Това стана само няколко дни, след като пазарни анализатори предупредиха, че всъщност сондажите за суап линия между България и Европейската централна банка (ЕЦБ) в размер на 2 млрд. евро по-скоро ще изпратят погрешни сигнали на инвеститорите. В рамките на по-малко от седмица дългът на страната ни е поскъпнал повече от 4 пъти.

fs4 fs4

От Фискалния съвет посочват още, че с изключение на дълговото правило, спазването на останалите фискални правила ще бъде нарушено при прогнозите фискални параметри за 2020 г. и отбелязват, че в Закона за публичните финанси се предвижда възможност за отклонение при извънредна обстановка от правилото за средносрочната бюджетна цел относно структурния баланс на сектор „Държавно управление“ при положение, че не се застрашава финансовата устойчивост на публичния сектор.

*Основната функция на Фискалния съвет е наблюдаването на спазването на числовите фискални правила, определени в Закона за публичните финанси и отнасящи се за Сектор „Държавно управление“ и консолидираната фискална програма. Съветът изготвя становища относно пролетната и есенната макроикономически прогнози на министъра на финансите, основаната на тях средносрочна бюджетна прогноза и на законопроекта за държавния бюджет, както и по законопроектите за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Бойко е стар хитър комуноид , но се прекара с милиардите преварително платени по най-странен начин за стар модел бойни самолети...той си живей човека в 1980 плащаш чакаш 3 години Ладата.....!!!!! ЗА Бога бих казал корупция, нямам доказателства, но по-странно плащане в наше време не съм чувал в ЕС! Та сега се дава ТРОХИ на нашите български бизнеси, а на щатската олигархия МИЛИАРДИ...това ви е разбирането за пазарна икономика на Бойкостовата шайка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още