IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Икономическата помощ е навременна, но може да не е достатъчна

В момента властите в САЩ обсъждат поредния кръг от помощи

18:29 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американската икономика е изправена пред безпрецедентни рискове, които биха могли да нанесат трайни щети на домакинствата и бизнеса, ако лицата, отговорни за фискалната и паричната политика, не се справят с предизвикателството, заяви управителят на Федералния резерв в САЩ Джером Пауъл, цитиран от Bloomberg.

„Възстановяването може да отнеме известно време и с течение на времето може да преминем от проблемите с ликвидността в проблеми с платежоспособността“, каза Пауъл в сряда по време на виртуално събитие, домакин на което бе Институтът за международна икономика „Питърсън“ във Вашингтон. „Допълнителната фискална подкрепа може да бъде скъпа, но си струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и ни помогне за по-силно възстановяване“, добави той.

Пауъл и неговите колеги от Федералния комитет за отворените пазари предприеха драматични мерки, за да защитят американската икономика по време на пандемията от коронавирус. Те намалиха референтния лихвен процент до почти нула, стартираха програма от отворен тип за  изкупуване на облигации и започнаха да въвеждат програми за спешно кредитиране, тъй като безработицата в САЩ се покачи до нива, които не са били наблюдавани след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

„Дългите периоди на безработица могат да навредят или да прекратят кариерата на служителите, тъй като техните умения губят стойност, а професионалните мрежи пресъхват и оставят семействата с по-голям дълг“, каза Пауъл. „Загубата на хиляди малки и средни предприятия в цялата страна би унищожила трудовото и семейно наследство на много бизнес и обществени лидери и ще ограничи силата на възстановяването“, заяви още той.

Законодателите в Конгреса и администрацията на президента Доналд Тръмп вляха в икономията на страната почти 3 трилиона долара през мерки за икономическа помощ. В момента демократите и републиканците обсъждат поредния кръг от помощи.

„Въпреки че икономическата е едновременно навременна и подходящо голяма, това може да не е последната глава от тази история, като се има предвид, че предстоящият път е много несигурен и подложен на значителни рискове“, каза Пауъл.

С безпрецедентен ход от тази седмица Фед също започна да купува дялове от борсово търгувани фондове, инвестиращи в корпоративен дълг, за да подкрепи ликвидността на пазара за финансиране на  големите компании.

„Ще продължим да използва нашите инструменти, докато кризата не премине и икономическото възстановяване е в ход“, добави Пауъл но предупреди, че институцията може да дава само заеми, а не да харчи пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още