IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Свързани с Китай хакери се опитват да крадат изследвания за коронавируса

От китайското посолство във Вашингтон заявиха, че това са „лъжи"

09:50 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Свързани с Китай хакери са пробили в системите на американски организации, които провеждат изследвания, свързани с Covid-19, твърдят американските власти, предупреждавайки както учените, така и здравните органи, да бъдат внимателни за киберкражби, предава Ройтерс.

В общо изявление Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Министерството на вътрешната сигурност посочват, че ФБР разследва дигитално навлизане в системите на американски организации от свързани с Китай играчи, за които е установено, че се „опитват да идентифицират или незаконно да присвоят ценна интелектуална собственост и обществени здравни данни, свързани с ваксини, лечения и тестове от мрежи и персонал, свързани с проучвания на Covid-19”.

Изявлението не включва повече подробности и не разкрива кои точно са били целите на хакерите. Китайското посолство във Вашингтон определи обвиненията като „лъжи“.

„ФБР издаде предупреждение, базирано на предположението за вина и без никакво доказателство“, коментира посолството в писмено изявление. То допълва, че американските обвинение „подкопава продължаващото международно сътрудничество срещу пандемията“.

Свързаните с коронавируса проучвания и данни излязоха на преден план като ключов приоритет при шпионаж от страна на хакерите, а западните служби многократно алармират, че целите на зложелателите са здравни и фармацевтични организации.

В отделно изявление от по-рано ръководителят на новозеландските служби посочи, че осъжда всички опити за таргетиране на свързана с отговора на Covid-19 инфраструктура.  

Миналата седмица Ройтерс писа, че свързани с Иран кибершпиони са атакували служителите на американския производител на лекарства Gilead Sciences, чийто продукт „Ремдесивир“ е единственият доказан досега като помагащ на пациенти с новия коронавирус.

През март и април Ройтерс съобщи и за редица опити на хакери да пробият в системите на Световната здравна организация, докато пандемията се разпрострава по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още