IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три четвърти от българите работят в малки и средни предприятия

По дял на заетите в малки фирми с до 49 души персонал България е на шесто място в ЕС

10:45 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Три четвърти от българското население работи в малки и средни предприятия, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 53,5% от българите работят в малки фирми с до 49 души персонал. По този показател България е на шесто място в Европейския съюз (ЕС). Още 21,2% от българите са заети в средни предприятия с от 50 до 249 души персонал.

Броят на заетите в малкия и среден бизнес варира според икономическия сектор. В миннодобивните дейности например три четвърти от заетите в България работят в големи предприятия, почти 80% от заетите в сектора електричество, природен газ и топлоподаване и две трети от заетите в сектор доставка и пречистване на води.

В производството, търговията, строителството, административните услуги, технологичните услуги, транспорта обаче преобладава делът на заетите в малки и средни предприятия.

Най-голям е броят на заетите в производствения сектор – над 556 хил. души, следван от дистрибуцията и търговията с 515,7 хил. души. На трето място е транспортът със 172,6 хил. души, 148,2 хил. души в настаняване и изхранване (хотелиерство и ресторантьорство), строителството със 146,6 хил. души, административни дейности със 116,6 хил. души и научно-технически активности – 110,1 хил. души.

Гръбнак на икономиката в ЕС

Малките и средни предприятия често са определяни като гръбнакът на икономиката на ЕС. Заради пандемията и ограничителните мерки, свързани с коронавируса обаче, те са и сред най-тежко засегнатите на фона на забавянето на икономиката, коментира Евростат.

През 2017 г., откогато са последните данни на статистическата служба на ЕС, почти 99% от предприятията в нефинансовия сектор на блока са малки – с персонал до 49 души. Малко под процент са средните предприятия с персонал от 50 до 249 души, а големите предприятия с над 250 души персонал са само 0,2% от всички фирми.

Макар че са малко като брой и дял, в големите предприятия работят една трета от заетите в ЕС. Те създават и 44% от добавената стойност.

МСП МСП

Графика: Евростат

В малките предприятия работят 50% от заетите в ЕС и се създава малко над 37% от добавената стойност.

Производственият сектор е водещ в ЕС по дял на заетите, както и по създадена добавена стойност. На последно място е ремонтът на компютри и персонални и домакински уреди.

Концентрация на малки и средни предприятия

Почти 84 млн. души в ЕС са работили в малки и средни предприятия през 2017 г., което представлява две трети от заетите. Почти половината от тях са работили в три икономически дейности – дистрибуция и търговия – 20,7 млн. души, производство – 15,8 млн. души, и строителство – 10,2 млн. души.

На четвърто място е производството, следвано от услуги по настаняване и изхранване.

Заетост Заетост

Графика: Евростат

В търговията, строителството и производството се концентрират най-голям брой предприятия в ЕС, сочат още данните.

Най-висок е делът на заетите в малки предприятия в Португалия – 61% от всички заети, следвана от Испания с 58%, Латвия и Естония с по 57% и Словакия с 56%.

Най-висок е делът на заетите в средни предприятия в Люксембург – 25% от всички заети. Следва Литва с 23%, както и Естония и Латвия с по 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още