IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Намаляването на ДДС е недомислена мярка

Това няма да помогне на туристическата услуга, категоричен е бившият финансов министър

10:58 | 14.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Намаляването на ДДС за ресторанти от 20% на 11% е мярка в полза на богатите, но не подпомага туризма. Това обясни в ефира на bTV  бившият финансов министър от първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков.

Намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е недомислена мярка, тъй като тя помага само на богатите, каза той и подчерта, че от опита на други страни се вижда, че при подобни мерки цената спада между 1/ 4 или 1/5. По думите му, ако ставката у нас се намали с 11%, ще означава, че потребителят вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лв.
„Това няма да помогне на туристическата услуга. Проблем за туризма в момента е това, че няма транспорт и фактът, че хората не излизат“, допълни Дянков. 

Според него мярката трябва да се нарече „мярка за подпомагане на богатите“. По думите му аргументът, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса не е обоснован, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците.

Дянков предположи, че сега ще се повтори ситуацията от 2010 г., когато премиерът Бойко Борисов искаше да намали ДДС, но „след това се разубеди".

„Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и сега“, каза икономистът

Относно това с колко ще бъде редуциран БВП на страната заради коронакризата, Дянков посочи, че е по-вероятно да се сбъдне по-песимистичният вариант в икономическите прогнози заради пандемията. Той подчерта, че трябва да сме готови за „трудна“ година и трудно начало на 2021 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Абслолютно е прав!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ДДС - Допълнително обиране на раята .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
алибегай от тука, бе гарсон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
karadjata
преди 3 години
Защо толкова много години не се повдига въпроса за повишаване на задължителния праг за регистрация по ДДС от сегашните 50,000 лв които са крайно неактуални към днешна дата. Този праг си е такъв от 20 години и отдавна е нелогично нисък. Препоръчвам на Investor.bg да инициират дискусия в медийното пространство по този въпрос. Лично според мен този праг за регистрация по ДДС трябва да е поне 250,000 - 300,000 лв оборот на годишна база. Това ще е изключително подходяща мярка за подкрепа на най-дребния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Кое точно спира, собствениците да запазят цените, но да си прибират повече пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
То всички политически мерки, са недомислени, както и недомислените мерки, обикновено са политически. Предстоят избори догодина, а туризмът и развлеченията са основно лятото. Ако изтърват сезона, догодина с 5-10% по-малко гласове. Така поне ще имат оправдание, че са направили всичко, което "бизнесът" е искал.Симеон Дянков: Намаляването на ДДС е недомислена мярка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още