IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временна парламентарна комисия ще следи разходите за Covid-19

Йордан Цонев от ДПС беше избран за председател на органа

11:40 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Народното събрание единодушно прие да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да проучва разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19.

Предложението бе на БСП и получи подкрепата на всички 199 депутати, които бяха в залата. Йордан Цонев от ДПС беше избран за председател на временната комисия, съобщава БНР. 

Новата комисия ще изисква и публикува информация за всички разходи на средства, в това число осигурени чрез фондове или други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса. Комисията ще може да проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки, както и да изготви доклад с обобщени данни за извършените разходи и тяхната ефективност.

Тя ще работи за срока на извънредните мерки.

От БСП обосноваха предложението си за създаване на комисията с това, че „ГЕРБ харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения и партийни пристрастия“. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов често взимал еднолични решения „пътувайки с джипа из страната, през прозореца обещава и раздава милиони по свое усмотрение, без оценка на ефекта от това, най-често за партийни цели или предизборно”.

Зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ  Валери Симеонов заяви, цитиран от Националното радио, че парламентарната група на "Обединени патриоти" ще подкрепи предложението, но се противопоставя на искането на левицата временната комисия да бъде оглавена от представител на опозицията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още