IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният преход е застрашен от блокирането на доставките на критични минерали

Геополитиката ще остане фактор дори и в един напълно електрифициран свят

15:36 | 17.05.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Минералите са изиграли критична роля за възхода на много от технологиите за чиста енергия, които се използват широко днес - от вятърните турбини и соларните панели до електрическите превозни средства. Подсигуряването с такива суровини на тези и други ключови запаси ще подпомогне ускоряването на енергийния преход по целия свят. Но липсата на мащабен анализ на глобалното предизвикателство минералите застрашава доставките в посока зелените технологии, пишат в коментар за Energy Post Тай-Йон Ким и Милош Карпински.

Метали като литий, кобалт и никел, подобряват качествата на батериите. Медта е от съществено значение за нарастващото използване на електроенергията в енергийните системи благодарение на ненадмината си електропроводимост. А някои редкоземни елементи, като неодим, правят мощни магнити, които са жизненоважни за вятърните турбини и електрическите превозни средства.

Блокиране на минното дело

Тъй като пандемията тласна много страни към някаква форма на блокада и засягане на миннодобивните операции по целия свят, веригите на доставка на зелена енергия, включително тези на минералите, се сблъскват със сериозни рискове.

Операциите в Перу за добив на мед, които са отговорни за 12% от глобалното производство на този ресурс, бяха преустановени заради мерките за социално дистанциране. Блокадата в Южна Африка прекъсна 75% от световната продукция на платина, ключов материал в много технологии за чиста енергия и устройства за контрол на емисиите на парникови газове, въпреки че по-късно страната позволи на мините там да работят с 50% от капацитета си. Въпреки че цените на много важни полезни изкопаеми падат, тъй като глобалното търсене спадна, последните проучвания подчертават редица причини, поради които светът не трябва да приема сигурните доставки на редкоземни елементи за даденост.

Ролята на чистата енергия при търсенето на критични минерали

Технологиите за чиста енергия обикновено изискват повече минерали, отколкото тези, базиращи се на изкопаеми горива. Електрическият автомобил използва пет пъти повече минерали от конвенционалния автомобил, а вятърните турбини изискват осем пъти повече минерали, отколкото някоя инсталация с изкопаеми горива със същия производствен капацитет.

1а

Дори при технологиите, базирани на изкопаеми горива, постигането на по-висока ефективност и по-ниски емисии разчита на широкото използване на минерали. Например най-ефективните електроцентрали, работещи на въглища, изискват много повече никел от най-слабо ефективните такива, за да позволят по-високи температури на горене.

С подобряването на технологиите за чиста енергия, търсенето на критични минерали ще се увеличи значително. За някои елементи енергийният преход вече е основната движеща сила за растежа на търсенето им. От 2015 г. насам електрическият транспорт и съхранението на енергия бързо се превърнаха в най-големите консуматори на литий, като заедно представляват 35% от общото търсене днес. По същия начин делът на тези приложения в търсенето на кобалт се е повишил от 5% до почти 25% за същия период.

Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
ти си пример за човек , дето вярва на медиите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Заглавието е безсмислено, даже няма да го чета натам... историята е пълна с примери за измисляне на алтернативи когато го няма даден ресурс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
особено на руските медии и руските ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
видиотяването е част от задачите на медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Valentin13
преди 3 години
въглища има колкото искате, не ни товарете с вашите фантазии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още