IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подгответе се за информационната война срещу ваксината за Covid-19

Вълната от дезинформация, свързана с коронавируса, е огромна, но може би предстои да видим по-лошото ѝ измерение

17:06 | 14.05.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Онази вечер, по средата на клип от „Pandemic” – документален филм, който нашумя доста в медиите през последната седмица, разпространявайки лъжи и развенчани глупости за коронавируса, ми дойде ужасяваща мисъл: какво ще стане, ако разработим ваксина срещу Covid-19 и половината от хората в Съединените щати откажат да си я инжектират?

Хрумна ми, че цялата дезинформация, която видяхме досега – фалшивите слухове, че 5G кулите подхранват коронавируса, че пиенето на белина и UV лъчите могат да ни излекуват, че д-р Антъни Фаучи е част от конспирация против Тръмп, всъщност може да е само загрявка за една много по-голяма информационна война, когато реалната ваксина стане достъпна за обществото, пише Кевин Руус в коментар за New York Times.

Тази война може да създаде по-голяма пропаст между действията на здравните служители и антиваксърското движение, което залива социалните мрежи с дезинформация, теории на конспирацията и пропаганда, насочени към убеждаване на хората, че ваксините са заплаха, а не спасяващо живота и икономиката чудо.

Кое е най-страшното? Че всъщност работи.

От години следвам общността, отхвърляща ваксините, наблюдавайки как нейните членове действат в частни Facebook групи и акаунти в Instagram, и установих, че те са много по-организирани и стратегически подготвени, отколкото вярват много от критиците им.

Те са внимателни медийни манипулатори, ефективни комуникатори и опитни в използването на слабостите на социалните мрежи. (Само един пример: скоро след като Facebook и YouTube започнаха да свалят копията на клипа от „Pandemic” за нарушаване на правилата им, видях хора от антиваксърските групи да го редактират по различни начини, за да заобиколят автоматизираният софтуер за засичането му и да го публикуват наново).

Накратко антиваксърите са подготвени за това. А аз съм притеснен, че те ще бъдат необичайно ефективни в посяването на съмнения за ваксина срещу Covid-19 по няколко причини.

На първо място, заради спешността, породена от пандемията, всяка обещаваща ваксина ще премине бързо през процеса на тестване и одобрение. Може да не премине през години на клинични проучвания и внимателни изследвания за потенциални дългосрочни ефекти, както и при други лекарства. Това може да е силна основа за активистите, противници на ваксините, за наслагването на нови опасения за безопасността.

На второ място, ако се появи ваксина, има голям шанс водещите здравни организации, като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Световната здравна организация да се заемат с производството или дистрибуцията ѝ. Ако случаят е такъв, антиваксърите, които говорят срещу тези групи от години, ще имат доста събран материал, с който ще се опитат да ги дискредитират. Те вече са погнали Гейтс с безпощадни конспиративни теории, твърдящи, че той се опитва да печели от вируса. Тези теории ще се засилят, както и опитите за дискредитиране на усилията на водещите изследвания на вируса с доближаването до ваксината.

Трето, ако и когато ваксината бъде одобрена за широко използване, хората може да бъдат принудени да си я сложат, за да получат разрешение да летят с определени авиокомпании, да посещават дадени училища или компании. Това е добра идея от гледна точка на общественото здраве, но ще нагази в едни от най-големите страхове на движението, противопоставящо се на ваксините.

Задължителните ваксини са една от най-сериозно засяганите теми от тези активисти. А годините на битки с властите и училищата във връзка с политиките за задължителни ваксини са ги научили как да прескачат законовите предизвикателства и да вредят на публични кампании.

Исках да знам дали моите опасения за информационната война, свързана с ваксината, са логични, така че се обърнах към Нийл Джонсън и Рис Лийхи от George Washington University. Тяхно проучване за антиваксърското движение беше публикувано тази седмица в научния журнал Nature.

Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 3 години
Coronavirus could 'burn out naturally' so vaccine not needed, former WHO director claimshttps://***.yahoo.com/news/coronavirus-could-burn-naturally-vaccine-125931790.html?soc_src=community&guccounter=1&guce_referrer=aHR0cDovL20uZmFjZWJvb2suY29t&guce_referrer_sig=AQAAAHILKsQc1KoRP2SfbLJLT31Y9u2-OGf__rJ1zOBhBsphURtAPu1n7-7hQiWO_jJifHsWU3mpcqNdCcTZebOl6kLIx5cpoe3pFePlzl5h_O_BwiB2KDf3iiqpiu18S3XtrymWbCle1MqbLVuy2uF0ouLOenIchaaC_cqGo3z82pWI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
а ти в кой *** си се родил? .... усещам че ще те е срам от родното ти място, което е нормално.... изфабрикван ти е мъжкия пол на тебе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
абе момиче, мислиш ли че ми пука за мннението на някакъв *** като теб ? дето даже ползва моите лафове, толкова *** че не може да измисли нищо сам :))) *** е оная магистралка дето те е родила. аз може да съм циркаджия, но ти клоун *** :) на там даже нема да чета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 3 години
О-о... чакай, чакай !! Ти си от Видин, нали ве, ц/ървул ? Хахахахахаахахахаха. Какъв "старопрестолен" град е тая кална, дунавска дупка ве, мишок мамин? "Града" и "царството" са изфабрикувани от Иречек и Златарски, че белким малко да удължат историческата агония на Второто Българско Царство. Никакво царство Видин не е бил, никога. Както тогава, така и сега е една забутана , дълбока провинция, развъдник на откровено антибългарски предатели, влашки с/игани и сръбски мекерета. Като почнеш с Белаур, предател и сръбски доносник и ***, та стигнеш до долното изчадие Иван Срацимир, незаконно *** от една влашка ц /иг.анка, турски васал, г.ъзолиздец на унгарци и татари, който пръстта си не е мръднал да помогне на брат си за спасението на Търново. Да не говорим, че и на всичко отгоре скъсва отношения с Търновската Патриаришя и си слага за църковерн глава отявлен гръкоман / Касиан / , а после миризливото *** Йоасаф, който на всичко отгоре е ръкоположен в Константинопол... Ти ми се перчиш с проиозхода си? Пфффффф. Жалко, нещастно сърбоманско комплексарче !! Да, наистина с теб какъвто и да е разговор е абсолютно безсмислен.... У ЛЕВО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
пак ме бъркаш с черния ти баща... и не е мой проблем че не знеш Българската история! не ми се занимава с теб, твърде тъъъп си за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
lozkhris
преди 3 години
Кой бе?! Търновчани познавам колкото щеш. Такива заядливо-криви комплексари като тебе в Търново няма..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
ти ша кажеш... аз съм от старопрестолен град!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 5
lozkhris
преди 3 години
Сигурно откакто "гении" , довлачили се от дълбокия Прованс с галошите станахте също такива специалисти по всичко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
Откъс от сваленото предаване на Никита Михалков "Бесогон". Открито за явните тайни.https://m.youtube.com/watch?v=P3BBTmXTY9IКой иска да се ваксинира, даже мое си удари и х2 за по-сигурно ...... :)) а да видиме дали ше им върже, мноо ми е любопитно. Били инжексиона ше напрай ена "здрава" и контролирана раждаемостта среда къде сички булки ше станат яловици .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
lozkhris
преди 3 години
Би ли споделил причината, поради която се изявяваш като толкова изявен русофоб?... Баща ти те е душил с пионерската връзка, или на 13 ти е спрял водката?...Защото нито един човек с IQ във видимия спектър на реалните двуцифрени числа няма да е толкова тъпоъгълно тесногръд и предубеден... Е, има и още един вариант - да е от центовете от "Козяк", досущ като копейките като 8ми смъртен грях, в който обвиняваш всеки несъгласен с некомпетентното ти мнение... Всъщност ти със сигурност не си минавал по-наизток от "Константин Величков", камо ли да си ходил до Масква и , ерго, нищо не си виждал и нищо не знаеш. Естествено, няма как да ти вменим разум след като си се родил невменяем, но остава надеждата, че поне можеш да бъдеш спрян от спамене на сравнително сериозни форуми, в които нормални хора / чети без психически отклконения като тебе / се опитват да бистрят икономика и финанси.. В бистренето на политика също няма нищо лошо, стига да не е съпроводено с присъствие в дискусията на безвъзвратно промити от съвременната комсомолска пропагадна мозъци...като тебе, that is... Apropos, виждал съм с "хора" с чела и по 10 санта, назад до фонтанелата, още по-глупави и от теб дори / което си е постижение /, чисти неандреталци . Така че колко санта ти е челото е отделен въпрос. Не си го сравнявай по размер само с други части на тялото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още