IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подгответе се за информационната война срещу ваксината за Covid-19

Вълната от дезинформация, свързана с коронавируса, е огромна, но може би предстои да видим по-лошото ѝ измерение

17:06 | 14.05.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Онази вечер, по средата на клип от „Pandemic” – документален филм, който нашумя доста в медиите през последната седмица, разпространявайки лъжи и развенчани глупости за коронавируса, ми дойде ужасяваща мисъл: какво ще стане, ако разработим ваксина срещу Covid-19 и половината от хората в Съединените щати откажат да си я инжектират?

Хрумна ми, че цялата дезинформация, която видяхме досега – фалшивите слухове, че 5G кулите подхранват коронавируса, че пиенето на белина и UV лъчите могат да ни излекуват, че д-р Антъни Фаучи е част от конспирация против Тръмп, всъщност може да е само загрявка за една много по-голяма информационна война, когато реалната ваксина стане достъпна за обществото, пише Кевин Руус в коментар за New York Times.

Тази война може да създаде по-голяма пропаст между действията на здравните служители и антиваксърското движение, което залива социалните мрежи с дезинформация, теории на конспирацията и пропаганда, насочени към убеждаване на хората, че ваксините са заплаха, а не спасяващо живота и икономиката чудо.

Кое е най-страшното? Че всъщност работи.

От години следвам общността, отхвърляща ваксините, наблюдавайки как нейните членове действат в частни Facebook групи и акаунти в Instagram, и установих, че те са много по-организирани и стратегически подготвени, отколкото вярват много от критиците им.

Те са внимателни медийни манипулатори, ефективни комуникатори и опитни в използването на слабостите на социалните мрежи. (Само един пример: скоро след като Facebook и YouTube започнаха да свалят копията на клипа от „Pandemic” за нарушаване на правилата им, видях хора от антиваксърските групи да го редактират по различни начини, за да заобиколят автоматизираният софтуер за засичането му и да го публикуват наново).

Накратко антиваксърите са подготвени за това. А аз съм притеснен, че те ще бъдат необичайно ефективни в посяването на съмнения за ваксина срещу Covid-19 по няколко причини.

На първо място, заради спешността, породена от пандемията, всяка обещаваща ваксина ще премине бързо през процеса на тестване и одобрение. Може да не премине през години на клинични проучвания и внимателни изследвания за потенциални дългосрочни ефекти, както и при други лекарства. Това може да е силна основа за активистите, противници на ваксините, за наслагването на нови опасения за безопасността.

На второ място, ако се появи ваксина, има голям шанс водещите здравни организации, като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Световната здравна организация да се заемат с производството или дистрибуцията ѝ. Ако случаят е такъв, антиваксърите, които говорят срещу тези групи от години, ще имат доста събран материал, с който ще се опитат да ги дискредитират. Те вече са погнали Гейтс с безпощадни конспиративни теории, твърдящи, че той се опитва да печели от вируса. Тези теории ще се засилят, както и опитите за дискредитиране на усилията на водещите изследвания на вируса с доближаването до ваксината.

Трето, ако и когато ваксината бъде одобрена за широко използване, хората може да бъдат принудени да си я сложат, за да получат разрешение да летят с определени авиокомпании, да посещават дадени училища или компании. Това е добра идея от гледна точка на общественото здраве, но ще нагази в едни от най-големите страхове на движението, противопоставящо се на ваксините.

Задължителните ваксини са една от най-сериозно засяганите теми от тези активисти. А годините на битки с властите и училищата във връзка с политиките за задължителни ваксини са ги научили как да прескачат законовите предизвикателства и да вредят на публични кампании.

Исках да знам дали моите опасения за информационната война, свързана с ваксината, са логични, така че се обърнах към Нийл Джонсън и Рис Лийхи от George Washington University. Тяхно проучване за антиваксърското движение беше публикувано тази седмица в научния журнал Nature.

Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 3 години
а може ли само да ти го набия и да не вклюваме никаква медицина.... чиста физика... със засилка! От кога чистачите и миячите в Холандия станехте експерти по ваксини и медицина ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
novonachalo
преди 3 години
Като погледнем откъде идват всички оплаквания срещу "антиваксърството" , става ясно кой НАИСТИНА се опитва да сее дезинформация. Това са CDC или Центърът за контрол на заболяванията, Световната Здравна Организация и д-р Антъни Фаучи. Общото между всички тях е, че са под контрола на спорната личност Бил Гейтс и неговата печално известна Фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Съвсем не е фейк , а абсолютна истина, че Фондация "Гейтс" и съдена в Индия през 2008-2017 година и в крайна сметка й е забранено да оперира в Индия. Причината - корумпиране на местните здравни органи и масова принуда на млади момичета да се ваксинират срещу полиомиелит. Над 2000 момичета се разболяват наистина от полиомиелит и този факт е признат доста неохотно от СЗО. Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е една престъпна фондация, ръководена от човек, който един ден ще бъде съден за геноцид срещу Човечеството. И този ден съвсем не е далече. И НЕ, АЗ НЕ СЪМ АНТИВАКСЪР. Напротив - аз съм убеден ПРО ВАКСЪР. Единственото, което искам е ваксините да са чисти и безопасни - такива , каквито бяха преди 30 години, когато се произвеждаха от Държавата и не бяха намесени кошмарни частни интереси в тяхното производство. Не може един човек като Бил Гейтс, който е без каквото и да е медицинско образование, да налага на цял свят задължителни масови имунизации. Кой е той и кой го е натоварил с подобна отговорност? Още повече, че ИМА ПОНЕ НЯКОЛКО ЛЕКАРСТВА за Covid-19 , които са изключително успешни и дават чудесни резултати. Да, но тези лекарства ,като Хидроксихлоринът или Хининът, се крият, омаловажават, отхвърлят от официалните здравни власти - с подмолната цел да се наложи задължително ваксиниране. Това е подмолна, дълбоко нечестна и опасна игра със здравето на хората по света и ние НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ТОВА. Престъпниците ще бъдат изправени пред международен Трибунал и ще платят скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Повечето американци не биха си сложили ваксината. Това е долна лъжа. НЯма конспирации има данни и научни изследвания за последните 50 години доказващи, че ваксина за короана вирус не е и не може да бъде създадена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Ваксина за който и да е щам на корона вирус няма и не може да бъде създадена от десетилетия. Да не говорим, че не може да стане разработката за година и половина. На такива като Еленена Кирилова, Ватенката и кухия да им набият по 3 ваксини на тях и на децата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Аз ти подарявам моята ваксина да ти я набият на теб и на роднините ти до 9-то коляно. Барем се освободи света от такива като вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
peter1878
преди 3 години
Ваксинирам децата си със задължителните ваксини, но без да са минали 5-6 години тестове, не смятам да рискувам с ваксина срещу постоянно мутиращ вирус! Няма да коментирам колко рискове има със сезонните ваксини (каквато ще е и бъдещата). Г-н Гейтс не ми звучи като филантроп на едно видео в Пентагона! Не бих приел да инжектирам в себе си нещо, произведено от свързани с неговата организация фирми. Пази Боже от безумието, което пропагандира този автор - да не мога да пътувам и работя, защото не съм си сложил нещо с недоказано въздействие? А не допускат ли вариант да съм изкарал болестта и да имам IgG антитела? Тогава ще ме пуснат ли да дишам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
И какъв е проблемът ? Който иска да го бодат , да ходи ... и няма да се разболява ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
На теба да ти боднат две , по една у всяка буза !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Biso
преди 3 години
Ако ни принудят и трябва задължително да се ваксинираме, аз лично бих направил следното: гладна диета с продължителност от 5-8 денонощия, като поставянето на ваксината да се падне в средата на този период. В тези 5-8 денонощия не влиза захранването след края на гладуването в продължение на 3-4 дена.Може и сухо гладуване с продължителност 4-6 денонощия за който има опит с тези неща. Това е личното ми мнение и не призовавам никой да експериментира с тези неща. За повече информация относно леченбо гладуване/въздържане от храна се консултирайте с вашия лекуващ лекар. ХА-ХА-ХА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Biso
преди 3 години
И още маса материали на руски език:https://amantonio.livejournal.com/20771.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още