Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Има ли смисъл да се инвестира сега в петролния сектор?

Компаниите от сектора поевтиняха с по 50-60% само за няколко седмици преди парадоксалното дъно на петрола, коментира Цветослав Цачев

1
 
2
 
3
zelka007 до: Императорът
преди 2 месеца
алелуя ... :))) ... импа съчета в едно изречение ВЕИ и мидичката и не ругае ... :))) ... моля в календарът на инвесторът да се отбелязва датата с червено (или пък зелено ?!) ... :))) ...

смисъл има в петролът , но не като производство на горива . сигурно горивата ще имат значение в близките 2 петилетки . но след това , гледайки пазарът на горива в норвегия как се развива , и то само в рамките на последните няколко години , не знам ... ако инвестирах в активи на разни петролни компании , бих се загледал в рафинериите които обслужват , дали развиват петролна и газова химия , веригите им за доставки на химически продукти , които не са горива , обслужват ли големите производители на масови стоки , имат ли R&D центрове за нови материали , рециклират ли ... има какво да се търси и наблюдава ... щом саудитците инвестират в петролно газова химия , а не в инсталации за горива ... :)))

очевидно за всички петрол има и то много и в излишък ... технологичната част е тънкото място ...
1
 
2
 
2
Pyramid до: Императорът
преди 2 месеца
„Има ли смисъл да се инвестира сега в петролния сектор?”
Смисъл има но, в друга плоскост. Не.просто да наливаш едни пари в едни / или други папгали.
1
 
2
 
1
преди 2 месеца
Разбира се, че сега е златно време за инвестиции в слуз. Ситуацията рано или късно ще се нормализира, а светът просто не може без черната слузеста течност и не виждам как това ще се промени.
Има и други работи, които авторът е пропуснал:
- Могъщите слузести компании са лидери и в секторът на природният газ (е, щяха да са баш лидери, ако не беше хипермегаебасимогъщият Газпром), а газчицата е горивото на бъдещето.
- По-голямата част от приходите на слузестите компании идват от техният бизнес надолу по течението, който е по-слабо засегнат от бизнесът нагоре по течението (т.е. добивът), не че съвсем е незасегнат.
Не само Тотал инвестира във ВЕИ, но и Мидичката - и не само. Това не знам доколко е добре или е недобре.