IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева: 51 млн. лв. ще бъдат на разположение на пострадалите земеделски сектори

Няма квоти за храните във веригите, не ограничаваме която и да е стока, посочи земеделският министър

10:12 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Помощ в размер на 51 млн. лева ще бъде на разположение на секторите, които са пострадали от кризата. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по БНТ.

„Това ще стане факт, ако европейските институции одобрят предложението 1% от бюджета по Програмата за развитие на селските райони да бъде насочен към уязвимите сектори, които са пострадали най-много от кризата с коронавируса“, поясни тя.

Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Това обяви вчера Европейската комисия. Институцията информира, че отправя искане към България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти.

Министърът каза, че очаква да получи официално писмо от Брюксел.

„На него ние ще отговорим, че Постановление на Министерския съвет №70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта“, категорична е Десислава Танева и потвърди, че има много добра комуникация с Европейската комисия и всички европейски служби.

Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация", коментира министърът на земеделието. „Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност“, допълни тя.

Десислава Танева потвърди, че няма никакво ограничение, а текстът е твърде общ. Тя съобщи, че ще бъде изпратено мотивирано становище, че не се дискриминират вносните храни. Министърът уточни, че в момента се прави промяна в точка втора от постановлението, която засяга предлагането на млечни продукти.

Относно проблема с набирането на земеделските работници за прибиране на новата реколта в земеделието министърът смята, че той винаги е съществувал, но сега са „осигурени много възможности“.

По думите й освен безработните в прибирането на реколтата могат да се включат и социално слабите.

„Прибирането на реколтата може да се третира и като общественополезен труд“, каза още Танева.

Що се отнася до розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски, но увери, че след като се направи оценка за спада им след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата.

Земеделският министър коментира и проблема с масов мор по пчелните семейства заради употреба на пестициди, за което сигнализираха пчелари. „Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат обявени публично“, обеща Танева.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, аграрният министър заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет, силна приходна част. „Интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част“, допълни министър Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още