IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Цонев: ДДС е регулатор на конкурентоспособността на цените в доста сектори

Може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика, твърди депутатът от ДПС

11:16 | 15.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ДДС се явява и регулатор на конкурентоспособността на цените в доста от секторите. Това коментира в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев, който оглави Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса.

Той, заедно с Делян Пеевски и Мустафа Крадайъ внесоха преди два дни законопроект за изменение и допълнение на Закона за ДДС, според който ставката за детски храни, предназначени за деца до 3 години и детски фармацевтични продукти, включително памперси, да бъде 9%. С текста се предлага и 9% ДДС за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. 

Според Цонев предложението за детските храни и лекарства ще екато мярка за справяне с демографската криза.

„Финансистите от дълго време поддържаме тезата, че при такива ниски преки данъци ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска”, обясни Цонев и добави, че вече има изменение в ситуацията, което не е свързано само с коронавируса.

„От ДПС още миналата година правихме такива анализи и казахме, че след въвеждането на директивата за ДДС на вътрешнообщностните доставки ДДС се яви регулатор на конкурентоспособността на цените в доста от секторите – например в храните. Твърдя, че може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика”, обясни Цонев.

Той разказа още, че миналата година е имало срещи с бранша на производителите на хляб, след които е станало ясно, че намаляването на ДДС за сектора не означава поевтиняване на хляба.

„Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян с ръчна спирачка – бизнесът на ресторантьорите и хотелите”, коментира Цонев. Намаляването на ДДС за тях е решение на прамителството, а ДПС се е присъединило към него, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
е то си е разход тва, питай сервитьорчето ако не вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Явно. Не знам защо всички си мислят, че като намалиш ДДС-то, лай.ото ще замирише на рози. Явно ДДС-то е някакъв магичен данък и от него всичко зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Как ше ви се казва новата партия, гарсон? ГЕРБ + ДПС = ДДС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още