Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пандемията от Covid-19 изглежда като историческа котва

Ако 21-ви век се окаже азиатски, след като 20-ият беше американски, коронавирусът може да бъде запомнен като повратната точка

2
 
0
 
8
dikens15 до: Valentin13
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Обикновено не вежите ги избива на възпитание, когато няма какво да покажат!!! И между другото има съществена разлика между обиди и констатации, които са пряко следствие от драсканиците ти. А се унижаваш самият ти с тия глупотевини, дето пишеш.
2
 
2
 
7
Valentin13 до: dikens15
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
не е знаех, че говоря с невъзпитан човек, съжалявам. въпитания човек приема чуждо мнение и го оспорва, но като не се опитва да унижи събеседника.
тук май в инвестора все такива като тебе.
3
 
2
 
6
dikens15 до: Valentin13
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Не знаех, че борсите и долара са американски изобретения, благодаря за информацията. Веднага се вижда, че знаеш за какво пишеш. И не говорим също така за рухването на комунизма, нито за причините за това. Но пък ми е много интересна логиката ти, че щом е рухнал комунизма тези общества са се трансформирали не в капиталистически, а в американски тип общества. Това наистина показва силата и дълбочината на мисълта ти.
Колкото до основният въпрос- дали 20-ти век е американски, написах, че не е бил нито за момент. Ако трябва да избираме чий е бил безспорно е бил един от вековете( последният всъщност) на Британската Империя, започнала своето формиране през 15-ти век и достигнала върха на своите териториални владения през 30-те години на 20-ти век, като доминира ясно и изразено до средата му.
Следващият път преди да тръгнеш да ми обясняваш за какво става въпрос вземи се образовай малко, но не от телевизията. Капиш ??!
2
 
1
 
5
Valentin13 до: dikens15
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
разбира се, че е доминирала. става въпрос за начин на поведение, политика, общество, икономика, а не дали американските войски са опънали палатки по поляните. борсите, долара и още много други американски изобретения.
дори и войната, която споменаваш, дето ядоха бой янките - Виетнам. след тази война и двете страни победители, СССР и Виетнам, постепенно се трансформираха в американски тип общество, каквото са днес.
7
 
2
 
4
dikens15 до: mariata
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Говорим за 20-ти век и не говорим за Китай и Рим. И не съм съгласен, че последните 30-35 години Америка е доминирала, колкото другите държави бяха заети със собствените си проблеми и бяха оставили вакуум, от който американците се възползваха и поеха инициативата. Което между впрочем се вижда ясно на къде ни води.
2
 
5
 
3
mariata до: dikens15
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
След Рим никой не може да се похвали, че е държал световно господство цял век, но по няколко деситилетия са имали няколко държави. Специално за САЩ може да се каже, че са били категорична водеща сила в почти всяко едно отношение през последните 30-35 години. И все още са. Такива са фактите, въпреки че и на мен ми се ще доминант да е Европа. А дали Китай ще стане новия доминант - времето ще покаже.
7
 
3
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
А в кой момент да запитам аз, 20- ти век е бил американски??!
Дали в периода на Великата депресия 1929-1945? Или в периода на Виетнамската и Корейската войни, където америте търпят военни, икономически и морални загуби?? Или в “ерата Никсън” съпроводена с велики “икономически реформи”, целящи единствено да прикрият фалита и??! В нито един момент 20- ти Век не е бил и за момент американски.
7
 
2
 
1
преди 7 месеца
"Кризата с Covid-19 е третият голям шок за глобалната система през 21 век след терористичните атаки през 2001 г. и финансовата криза от 2008 г."

Все с един и същи автор ... дано и туй разгледат след време .