IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 76 хиляди граждани и фирми искат отсрочване на заемите си

Одобрените от банките искания превишават 57 хиляди, посочи Асоциацията на банките в България

17:30 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Броят на получените в банки искания за отсрочване на кредити oт граждани и фирми надхвърля 76 хиляди, а на одобрените вече превишава 57 хиляди. Това са данните, с които разполага Асоциацията на банките в България, един месец, след като Българската народна банка одобри, а кредитните институции започнаха да прилагат, Реда за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества.

От банковата асоциация напомнят, че срокът, до който клиентите могат да заявят изричното си желание за ползване на облекчени условия, е 22 юни.

Заеми за гражданите 

Статистиката на кандидатствалите за безлихвени заеми показва, че над две трети от исканията са от служители в неплатен отпуск. Значително по-малко са исканията за кредит от самоосигуряващи се лица.

Досега Българската банка за развитие подписа споразумения с Общинска банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка и Интернешънъл Асет Банк, Алианц Банк и Търговска банка Д, като предстои финализиране на договорите с още няколко  банки, заявили интерес към програмата.

Investor.bg припомня, че програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4500 лева.

Финансовите средства се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.

По линия на ББР

Десет търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия - Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк и Юробанк България.

Гаранционната програма, която е част от правителствените антикризисни мерки, е с бюджет от 500 млн. лв. В нея могат да бъдат включени компании от всички сектори, като се очаква от мярката да се възползват предимно фирми от най-засегнатите области – търговия, услуги, транспорт и логистика, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, и други.

Българската банка за развитие предоставя на търговските банки възможност за ползване на портфейлни гаранции за 1,6 млрд. лв., с цел включване в тях на отпуснати кредити на клиенти - МСП в размер до 2 млрд. лева.

За да кандидатстват за кредит, фирмите трябва да отговарят на едно от следните условия: спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.; неполучени вземания от клиенти; неразплатени суми към доставчици след 1 март т.г.; отменени договори за износ и прекратени доставки от внос от началото на годината; затворени производствени съоръжения и офиси, и намаления на броя на заетите лица.

Крайният срок за кандидатстване по мярката за малките и средните предприятия е до 23 декември 2020 г. Кредитите, които търговските банки ще отпускат, са с максимален размер от 300 хил. лв., като ББР ще покрива до 80% от тях.

Банките сами определят минималния и максималния срок на погасяване, а гратисният период за новоотпуснатите заеми ще е до три години.

В програмата, която Българската банка за развитие управлява, ще могат да бъдат включвани както нови кредити, така и съществуващи, но при условие, че фирмата изпитва затруднения при обслужването на заема след 31 декември 2019 г. и не е изпадала в просрочие над 90 дни за последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още