IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на зелено въпреки мрачните икономически данни

Спадът в БВП на еврозоната и Германия през първото тримесечие на годината не заличи инвеститорския оптимизъм

19:47 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха с повишения в петък на фона на усилията за повторно отваряне на икономиките и незадоволителните икономически данни, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 0,47% до 328,24 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 1,01% и достигна ниво от 5799,77 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 0,11% до ниво от 4277,63 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 1,24% до 10 465,17 пункта.

Скоростта на предаване на коронавируса остана под основния праг от 1 в Германия след първоначалното облекчаване на мерките срещу заразата, съобщиха в четвъртък от Института за контрол на заболяванията „Робърт Кох“.

Франция заяви, че всички държави трябва да имат равен достъп до всяка потенциална коронавирусна ваксина, разработена от фармацевтичния гигант Sanofi, след като изпълнителният директор на компанията посочи, че САЩ вероятно ще бъдат приоритет.

От своя страна БВП на еврозоната е спаднал с 3,8% на тримесечна база през първите три месеца на годината, показа предварителната оценка на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувана в петък.

В частност германският БВП (брутният вътрешен продукт) се е свил с 2,2% през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение с последните три месеца на 2019 г. Това е най-резкият спад на тримесечна база за най-голямата икономика в Европа след финансовата криза.

Акциите на GEA Group поскъпнаха  с над 9%, след като германската компания за хранителни технологии отчете силна печалба за първото тримесечие. Книжата на британската строителна компания Hammerson се търгуваха с 10% по-високо.

Акциите на  британския  търговец на дребно W.H. Smith поевтиняха с 8,8%, а тези на швейцарският производител на строителни материали LafargeHolcim отчетоха спад в цените си с 6%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още