Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Газпром изпитва трудности, но далеч не е на колене

Негативно решение на германски регулатор е поредната лоша новина за руския газов гигант през тази година

4
 
6
 
9
Императорът до: zelka007
преди 8 месеца
Да се заинтересуваш за възможност да купуваш газ през Александруполис не означава да го КУПИШ. Аз съм ЗА възможности да купуваме газ от повече места, според цената. За турците - азерския газ минава през територията им - той е на сходна цена с руския, въпросът е, че това ще е до време. Вземи прочети какви са запасите на газ в азерското находище - ако Европа разчита САМО на него, то няма да стигне и за година... което като инвеститор дори е разочарование за мене, защото там концесионер е ВР. За алжирски газ в Турция това ти е нова версия - след седмица сигурно ще кажеш, че купуват и австралийски. Хубаво - няма значение - аз искам само СВОБОДЕН пазар - което е най-добре за потребителите - защото Европа - задъхваща се и без това икономически още преди кризата - има нужда от ЕВТИН газ.
Все още ти обаче не си дал смислено обяснение: ЗАЩО срещу СП 2 се налагат абсолютно противозаконни репресии с цел да се предотврати завършването му? Нали лошите руснаци цакат клетите европейци с цената, газът им е скъп и неконкурентен, спрямо втечнения, каран от другия край на света? - Ами оставете ги тия руски балами да си завършат газопроводчето и им подбийте цената с по-евтин LNG - така че никой да не купува от тях !!! Само че ти - колкото и да се правиш - МНОГО ДОБРЕ знаеш, че - заобикаляйки полша и украйна, Газпром ще може да предложи газ на цена под всякаква конкуренция !!!
5
 
5
 
8
преди 8 месеца
Датов - екотерористите искат 110 ГБ за техния "зелен изход" - това е все едно цялата щатска икономика да работи 5 години безвъзмездно за кефа на тунбергова и почитателите и. Дори европейските държави, загубили тотално здрав разум и инстинкт за самосъхранение, много ще се замислят дали да харчат пари за укрепване на реалната икономика СЕГА - когато много бизнеси са на ръба и много хора са останали без препитание - или да харчи мноо повече пари за някакви "зелени" идиотии, които реално са невъзможни - защото поне 138 пъти съм обяснявал доколко е "възможно" цивилизацията да се откаже от 85% от източниците на енергия.

Съревнование за пазар трябва да има - но то да е честно и справедливо. - и на пазарна основа - което явно няма да е такова.
2
 
7
 
7
преди 8 месеца
Абе гледайте кво става на петролния пазар и се гответе за газовия - колебливо търсене и голяма съревнование за пазар . Газовите хранилища ще осигурят някакъв буфер но до там . Някакво нормализиране - до година , зимата . Обаче голямото дърво - все повече се говори за "зелен" изход от кризата , а преведено за газовите и нефтени производители означава засилващата се конкуренция в дългосрочен план
3
 
6
 
6
khao до: Императорът
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
хахаха, природен газ произвеждаш само ти.... другите го добиват!
3
 
10
 
5
zelka007 до: Императорът
преди 8 месеца
леле импе , цял материал си написал :))) ... да та взимат в стратегическото планиране на енергийните доставки на ЕС направо ... как са те изпуснали като кадър не знам ... защо газпром връща надвзети сметки на сума ти източноевропейски държави , и то милиарди долари ?! защо турците намаляват руските доставки на газ (най-евтиния според теб) , а увеличават алжирския и азерския ?! те не са в ЕС все пак ... защо на александропулис на теста за капацитет се записа почти двойно количество за доставки мераклии и то при условие , че го конкурира пряко руски тръбен газ (най-евтиния според теб), та сега ще го разширяват още ... ?! румънци , македонци , сърби , та чак и унгарци са се интересували за покупки от александропулис ... ?! айде поляците викаш не са у ред в главата , ще си копат собствен и ще си го карат по балтикпайп ... нали имат руски много евтин под носът им , новоизградена преносна мрежа , компресорни станциии ... ?! що се пънат ?! тия въобще не са глупaви да знаеш , много силни и добри търговци имат и много силна промишленост . вервай ми , има за какво да ти го пиша това за поляците ... !! не те ли гложди нещо изотвътре , че е възможно руският да не е най-евтин ... ?! ... тъй , само предположение ... ?!
10
 
9
 
4
преди 8 месеца
Много е забавно как в статията пише какъв е капацитетът на приемателните терминали - все едно те произвеждат природен газ, а не само да го приемат. Всъщност именно заради ниските цени доставките на LNG и то от големи разстояния е тотално неизгодно и ако САЩ искат да се конкурират ценово с Газпром, ще трябва да продават не просто без печалба, но НА ЗАГУБА и това се случи още лятото. Сега - в кризата - европейски енергийни компании отказваха ДОГОВОРЕНИ доставки от LNG, защото предпочитаха да плащат обезщетения, а не висока цена - но доставчиците им ги тръсваха на главите, защото нито искаха да поемат и обратния курс, нито имаше къде да ги държат тия количества втечнен газ. Терминалите се използват на 25%, защото никой не иска да ПЛАЩА за да си продава стоката. При тия цени на все по-малко ще се използват, а ако тръгне СП 2 (защото съдебната битка не е загубена) съвсем ще пресъхнат.

Какви са плановете на Газпром?
- Щом ще е LNG, щом Европа иска да плаща по-скъп втечнен газ, вместо по-евтин тръбен - хубаво. Газпром строи могъщ завод за втечняване на - югозападно от Петербург. При доставките на - по очеизваждащи причини - са важни разстоянието и цената на суровината преди завода - тоест Газпром и при LNG ще добие стратегическо преимущество в района.
- Стартът на Мощта на Сибир 2 е вече окончателно договорен и ратифициран. За незапознаните - първият му етап е свързването с могъщ газопровод на западната част от газовата мрежа на руска територия с източната - с могъщ газопровод с голям капацитет - което ще даде възможност на Газпром да пренасочва големи количества газ от главните си находища на изток - към Китай, Япония - на по-късен етап вероятно Корея и може би Индия. Да не стане така, че след 10 години арогантната Европа да се моли на Газпром да не и спира доставките? Вторият етап е ясен - ново газово трасе към Китай през Монголия.
- Договорът с Китай е за МИНИМУМ 38 милиарда метра... максимум няма. Обсъждат се и Мощта на Сибир 3 и 4. Китай не е просто потенциално много по-голям клиент от ЕС, Китай е ПО-РАЗУМЕН клиент. Китай нито ще позволи американски натиск, нито ще си самонанесе щети на икономиката заради прoстотии - както правят в Европа.
10
 
9
 
3
преди 8 месеца
- Всъщност ключовата цифра е печалбата от 16.3 МБ. Вложените в СП 2 средства от Газпром за около 6 МБ. Тоест дори най-негативния сценарий не е сериозен удар.
- Палячото тед круз говори за "санкции срещу Газпром" за втори път - предният път целият свят така му се смя, че се наложи Тръмп да успокоява обстановката, обяснявайки, че САЩ не искали (представяте ли си?) да налагат санкции. Много интересно какви ще са тия "санкции", при положение, че: А/ те биха били абсолютно неправомерни - защото никой не може да забрани на компания при това чужда, да прави законен бизнес и да си продава суровината, Б/ Газпром няма бизнес в САЩ или някакви активи там.
- Именно поради ниските цени LNG губи значението си като фактор, защото просто няма как да се конкурира с тръбния газ. Затова са всички тия престъпни посегателства срещу СП 2 отстрана на САЩ и мръсните им лакеи - най-вече полските пияници - защото САЩ няма как да се борят с пазарни средства срещу Газпром !!! И всъщност те са донякъде като Стоянчик - не им пука за Газпром - но искат ЕС да плаща СКЪП природен газ и по тоя начин да има по-ниска икономическа ефективност. Чрез СП 2 Европа щеше да получи природен газ на изключително изгодна цена, всеки който е против СП 2 е против европейската икономика. Такива като германският регулатор са просто саботьори.
СП 2 не пречи на диверсификацията, но тъкмо напротив - промяната в регламента (приета ИМЕННО заради СП 2) реално ще провали всеки друг проект за газови трасета от трети държави към ЕС... а то в ЕС газ няма. Защото ако регулаторите допуснат някой друг да построи газопровод от трета страна към ЕС, без същите ограничения, ще трябва мнооооого да обясняват защо санкции се налагат САМО на един газопровод.
13
 
7
 
2
Императорът до: Стоян Петров
преди 8 месеца
Това си е само твое мнение, по-точно на самотната ти мозъчна гънка. При експлозивно нарастване на търсенето на природен газ в световен мащаб (форсмажорът от съчетание на топла зима и временно спрени икономики поради коронавирусът е просто инцидентно съчетание на събития) - дали никой не се интересува от най-големия доставчик на суровината в световен мащаб? Евентуално отпадане на Газпром от световния пазар на природен газ, просто ще постави тоя пазар в невъзможност да покрие търсенето.
6
 
13
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Никой, ама наистина никой не се интересува от газпром. Акционерите му вероятно, но на целият останал свят му е през сапа за газпром.