IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обмисля да възстанови част от финансирането на СЗО

То може да бъде 10% от онова, което САЩ даваха преди, предупреди държавният глава

10:42 | 17.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля възстановяването на част от финансирането на Световната здравна организация, след като миналия месец Белият дом замрази американския принос към международната агенция въпреки множеството критики от глобалните лидери и демократите в Конгреса, които смятат хода за опасен, пише CNBC.

Тръмп написа в Twitter, че плащанията към СЗО ще бъдат 10% от това, което преди САЩ са плащали на международната здравна агенция, „отговаряйки на значително по-ниските плащания на Китай“. Той твърди, че не е взето финално решение и в момента финансирането все още е замразено.

Съединените щати спряха финансирането на Световната здравна организация през април, след като Тръмп заяви, че агенцията е допуснала грешки, които са „довели до толкова много смърт“ по време на пандемията на Covid-19. Той твърди, че ще бъдат разгледани действията на СЗО, както и че „едно от най-опасните и скъпи решения на СЗО“ е била опозицията ѝ на ограничението за пътуване, което той наложи на Китай и други страни в началото на пандемията.

СЗО помоли други страни да запълнят финансовата дупка, която остави оттеглянето на американските средства, за да може да помогне с отговора на случващото се с Covid-19.

“Съединените американски щати са стар и щедър приятел на СЗО и ние се надяваме това да продължи да бъде така“, заяви ръководителят на Световната здравна организация доктор Тедрос Гебрейесус на пресконференция, след като стана ясно, че Тръмп е решил да оттегли американската подкрепа. „Съжаляваме за решението на президента на САЩ да нареди спиране на финансирането на Световната здравна организация“.

Действията на Тръмп предизвикаха огромни критики от глобалните лидери. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сега не е подходящият момент за спиране на финансирането, докато светът се бори с пандемия.

Германският министър на външните работи Хайко Маас написа в Twitter, че „обвиненията не помагат. Вирусът не познава граници“, както и че СЗО вече страда от финансови затруднения.

Демократите в САЩ пък заявиха, че решението на държавния глава ще забави глобалния отговор на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 3 години
Ами да събират капачки. Ние в България, така правим, за решаването на здравни проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още