IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият и опасен дългов експеримент

Съществува голяма опасност в крайна сметка да се появи един вид зомби икономика, , оформена от бавни компании, разрушени банки и стагнираща конюнктура

08:13 | 18.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <a href="https://unsplash.com/@paramir?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Ehud Neuhaus</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/debt?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></p>

Снимка: Ehud Neuhaus on Unsplash

Това си беше двойна премиера. За първи път федералният министър на финансите на Германия Олаф Шолц (SPD) не представи своята данъчна оценка в своето министерство, а на пресконференция в канцлерството. Заради пандемията, информира министърът.

„Добре дошли в новото нормално", каза видимо нервен Шолц. Защото не само обстановката е необичайна, но и посланието, което министърът трябваше да предаде. След като в десет поредни години данъчните приходи растяха и растяха, в четвъртък федералният министър на финансите обяви ужасна цифра: 98 милиарда евро - с тази сума данъчните приходи ще намалеят тази година.

Гигантският срив изнерви дори иначе каления в битките политик. Той прелистваше страниците нервно, запъваше се отново и отново.

И това далеч не беше единственото отрицателно число. За 2021 г. данъчните очакват недостиг на приходи от 40 милиарда евро. До 2024 г. те ще намалеят с огромната сума от 316 милиарда евро за федералните, провинциалните и местните власти.

Колкото и теоретично да е числото в крайна сметка, болезнената истина си е осезаема: никога не се е случвало нещо подобно. И вероятно това дори не е краят. „Със сигурност ще преоценяваме ситуацията скоро“, каза Шолц. С други думи, вероятно разликата в бюджета ще се увеличи.

Това е „моментна снимка“, както подчерта самият Шолц. И Германия поне не е сама с лошите новини: всички региони по света и почти всички индустрии са засегнати. А коронавируса заразява както търсенето, така и предлагането – едно напълно ново явление. Държавите заместват продажбите на компаниите - със седмици, може и месеци. Това никога досега не се е случвало.

Пандемията е „криза, каквато не сме виждали", казва Кристалина Георгиева в интервю за Handelsblatt. „Точно както вирусът поразява най-сериозно хората с предшестващи условия, така и икономическият шок поразява икономиките, които преди това са били нестабилни“.

Един от най-важните уроци е засилването на кризисната устойчивост на държавите. „Защото живеем в свят, в който шоковете са по-чести и по-сериозни", предупреждава ръководителят на МВФ.

Икономическите щети и сега са огромни. Свиващи се икономики и бързо увеличаващи се държавни разходи - пандемията масово ще промени глобалните финансови координати. Икономическата продукция ще се свие с осем до десет процента тази година в повечето страни.

В сравнение с това крахът в разгара на финансовата криза през 2009 г. (в Германия той беше почти пет процента) изглежда като игра на монополи. Според оценките на МВФ правителствата вече са мобилизирали повече от осем трилиона долара в борбата срещу коронакриза и нейните икономически последици.

В резултат на това държавният дълг в индустриализираните страни ще нарасне от почти 90 процентни пункта от БВП на 122 процентни пункта през тази година. Според МВФ дълъгът на Съединените щати ще бъде 130 процента, в Италия - 155 процента, Гърция може да пробие границата от 200, а националният дълг на Япония ще нарасне до рекордните 250 процента от икономическата продукция. Това е такова увеличение за много кратко време, което се наблюдава само по време на война.

Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Епидемиите наистина са правили едни общества слаби и те са падали под ударите на външни сили, които иначе не биха успели, но ние говорим за дългови проблеми. При тях действа друга логика. Между другото като споменаваш османските турци, те не само са унищожили Византия и България, но до голяма степен и арабския свят и с това слагат край на експанзия им в Европа. С падането на арбите под власта на султана започва и залезът на арабската цивилизация, не само на нашата и разбира се възходът на християнството в западната част на Европа. Какво ще се случи сега не знаем, но да сме живи и драви, ще видим, а дали ще ни хареса е съвсем друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Много често в световната история дългови проблеми са водили до тежки войни.*****************Да допълня. Има две епидемии със сигурност /на испанския грип не и вярвам - много фалшиво звучат цитираните данни/. Това са чумната епидемия - VI век и чумната епидемия XIV век. След такава епидемия VI век на мястото на развитите /Византия/ идват неразвитите - в нашия случай славяни и българи. В XIV век на мястото на развитите - България, Византия, .. идват османските турци. Предполагаем вариант сега - на мястото на "развитите" - ЕС идва арабския и мюсюлмански свят /неразвитата му част/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
Съществува голяма опасност в крайна сметка да се появи един вид зомби икономика, , оформена от бавни компании, разрушени банки и стагнираща конюнктура----Напротив ! Сегашната "икономика" и точно Зомби-икономиката, която чрез НЛП зомбираше Тълпата да иска да купи нещо, което първо не и нужно, второ - няма пари да си го купи, трето - купувайки го "без пари" Тълпата се обричаше на Смъртен "дзълг"! Точно сегашната "икономика" е зомби икономика, а това което ще дойде си е едно нормално състояние, в което ще има много слабо натрупване, чрез изземване!А защо ви е "натрупване" по дяволите? Защо ви е повече, отколкото ви е нужно, защо? Това е ЛУДОСТ ! В Природата няма такова явление, освен явлението Хомосапиенс, което иска повече, отколкото практически му е нужно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
Все се пише за "дълга", "дълговете", "нарастващи дългове" ...Абе към кого са тези "дългове" на света бе, я ги кажете кои са тези ?Към "банките" ли ? Че кои , какви са банките, че Света ще им "дължи" нещо ? Те какво са дали на Света , че той ще им е "длъжен" ? "Пари" ли са дали ? А? Че от къде са ги взели тези "пари" банките ? Ахааа ... те ги били "печатали" и сега искат да им върнем "напечатаните хартии или пиксели" ? Ами да си "напечатат" още и ще имат пак "пари", щом сега не им стигат! И кой и защо им е позволил да дават нещо , което реално нямат и никога не са имали , а получават възможност да го "дадат", само след като някои им го "поиска"? И защо Света продължава да иска "парите" на банките ? Защо Света не използва негови си пари ? Какъв е проблема? И как Света да върне "парите" на банките, като света към момента не печата пари и съответно как да им върне "хартиите", като е нямал до момента принтер? Как да стане това?Има нещо тотално сбъркано в този Свят, някаква тотална Лудост, щом трябва "да връща" нещо, което той не може да създаде след като е нямал до момента инструмента за създаването му /"принтера"/? Как да го върне и какво ще стане пък, ако откаже да връща нещо, което чисто математически не може да се върне ?Кво ше стане? Банките ще пуснат корона- 2020 ли? Ами като я пуснат, хептен няма да има кой да "връща" ! И какво правим тогава в това ТОТАЛНО БЕЗУМИЕ ???НИКОЙ НИЩО НЯМА ДА ВРЪЩА ... И НЯМА И ДА ИСКА ЗАПИШЕТЕ СИ ДЕБЕЛО , ШИБ.АНИ ЛИХВАРИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 3 години
Прекрасен анализ, благодаря, Инвестор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Описани са начините за справяне с дългови проблеми, но те са само за "нормални" сценарии. Много често в световната история дългови проблеми са водили до тежки войни. Ако не и пряко, то косвено те са били сред основните причините за тези войни. Този сценарий също не бива да се изпуска от поглед. За сега този вариант не изглежда вероятен, но да не забравяме, че все още сме в началото на този дългов експеримент. Пример - състоянието на Германия, Русия, ... (СССР) и др. след ПСВ. Като се има предвид, че вече има разни "учени", които се занимават с доказване на неизбежността на войните, то тази опция изобщо не трябва да се изключва от разглежданеЛичното ми мнение е, че човешкият фактор ще определи как ще се развият нещата, а не някакви академично предложени решения. Затова тези, които дирижират състоянието на нещата, трябва да обърнат сериозно внимание на управление на сантиментите на хората в страните. А може би те вече го правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още