IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И японската икономика влезе в рецесия

Третата по големина икономика в света отчиташе свиване на икономическата активност и преди началото на епидемията

09:41 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индустриалната зона Keihin в Кавазаки<em>. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Индустриалната зона Keihin в Кавазаки. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

На пръв поглед икономиката на Япония беше засегната сравнително леко от причинената от коронавируса криза през първото тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт е с 0,9 процента по-нисък в сравнение с предходното тримесечие, тъй като потреблението, инвестициите и износът спадат. За сравнение: американската икономика загуби 1,2 процента, Германия - 2,2 процента, а Франция - 5,8 процента. Първата оценка е по-добра, отколкото някои икономисти се опасяваха. Но Япония всъщност страда толкова, колкото Германия, тъй като картината се изкривява от въздействието на увеличението на ДДС през октомври 2019 г.

Но въпреки че резултатът е малко по-добър от първоначалните прогнози на икономистите за потъване с 1,2%, страната технически вече е в рецесия, тъй като свиването е за второ поредно тримесечие. На годишна база потъването в периода януари-март е 3,4%, предава Ройтерс.

Третата по големина икономика в света отчиташе свиване на икономическата активност и преди началото на епидемията. В край на миналата година имаше свиване, тъй като страната вдигна данъка върху продажбите и беше ударена от тайфуна Хагибис, мощна буря, която засегна страната миналата есен.

След като данъчните власти бръкнаха по-дълбоко в джобовете на гражданите, икономиката на Япония вече рязко спадаше – още в края на миналата година. С допълнителния спад сега БВП на Япония се сви през първото тримесечие в сравнение с предходната година с два процента. Колкото бе свиването и на германската икономика. А при това японското правителство не наложило твърди мерки, като редица европейски държави.

Ето защо прогнозите за Япония са нееднозначни. Икономистите очакват БВП да се понижи със седем до десет процента през текущото тримесечие, което е умерен спад в сравнение с други страни. Икономистите на Berenberg Bank очакват минус от над десет процента за САЩ и около 13 процента за Германия. Но за цялата година Goldman Sachs Japan например прогнозира, че икономиката на Япония ще се свие с 6,5 процента. Това приблизително съответства на официалната прогноза за Германия.

И въпреки че вирусът започна да оказва натиск върху страната в началото на 2020 г., повечето анализатори предупреждават, че първото тримесечие не улавя пълния ефект от пандемията.

„Резкият спад на производството през първото тримесечие предполага, че разпространението на вируса вече е нанесъл значителен удар върху икономическата активност през март“, коментира Том Лиърмут, японски икономист. Той казва, че много по-лошото ще дойде през второто тримесечие, прогнозирайки понижение от 12% на тримесечна база.

И моделът на причинената от коронавируса криза е подобен на този в други страни. Въздействието върху частното потребление е най-силно изразено през първото тримесечие. В сравнение с предходното тримесечие гражданите са свили разходите си с 0,7 процента, а бизнесът - с 0,5 процента, в сравнение с предходната година пониженията са с 2,4 и 4,2 процента. Инвестициите в нови къщи и апартаменти спадат още повече.

Износът, който представлява 16% от икономиката на Япония, се сви 6% през тримесечието, тъй като стоките, свързани с основните търговски партньори на страната, бяха в застой. Това е най-рязкото свиване за този сектор след 2011 г., когато в страната беше ударена от масивно земетресение и цунами, а след това дойде и ядрената криза.

Само държавата драстично увеличи разходите и инвестициите си в опит да облекчи страданието на потребителите заради увеличението на ДДС от година на година, като по този начин облекчи икономическите странични ефекти от пандемията.

Още помощ е на път. Междувременно първият пакет за стимулиране, който, включително кредитните гаранции, представлява около 20 процента от икономическото производство, достига до компании и хора. Предвижда се втори допълнителен бюджет, увери премиерът на Япония Шиндзо Абе миналата седмица.

Но по-важен е въпросът дали икономиката на Япония ще започне отново да действа на пълни обороти. През миналата седмица правителството отмени извънредното положение в 39 от 47 префектури на страната. По-важните икономически райони на Токио и Осака могат да ги последват тази седмица. Но особено структурните слаби региони вероятно ще се възстановяват бавно, тъй като туризмът засега е малко вероятно да се възстанови.

Когато чуждестранните посетители ще се върнат в страната, е напълно непредсказуемо. А у дома епидемията очевидно е намалила желанието на японците да пътуват. Железопътната компания JR East вече планира да намали с 40 процента разписанието за свръхбързите си влакове по маршрути от Токио до северните райони на острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още