IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Монбат за 2019 г. пада с над една четвърт до 6,981 млн. лева

Компанията не е направила прогноза за въздействието на пандемията върху дейността си, но е обмислила варианти за диверсификация

10:36 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Монбат Груп</em></p>

Снимка: Монбат Груп

Нетната печалба на „Монбат“ за 2019 г. се понижава с 28% до 6,981 млн. лева на фона на увеличените разходи – най-вече за материали и надвисналата заплаха от пандемията от новия коронавирус Covid-19, става ясно от финансовия отчет на дружеството. 

Компанията е оповестила ефектите от пандемията като некоригиращо събитие за 2020 г. и се е подготвила с някои мерки, макар и не с прогнози. Ефектите обаче ще станат видими в отчетите за тази година.

Групата търси варианти за алтернативни транспортни решения, за диверсификация на продажбите извън Европа заради спада на търсенето на акумулатори предвид затварянето на автомобилната индустрия, префокусиране на производството към акумулаторни батерии за телекомуникационната индустрия.

Дружеството разглежда като риск и невъзможността да си доставя олово и оловни сплави за производството от рециклиращия завод в Италия заради спирането на производството – събитие, което предстои да се види в какви мащаби е засегнало компанията.

През миналата година разходите за материали на „Монбат“ се увеличават до 196,476 млн. лева от 184,981 млн. лева година по-рано. Разходите за външни услуги нарастват до 19,631 млн. лева от 18,232 млн. лева, за амортизации – до 6,433 млн. лева от 5,937 млн. лева, за възнаграждения – до 13,427 млн. лева от 11,538 млн. лева.

Същевременно приходите от продажба на продукция нарастват 307,942 млн. лева от 286,843 млн. лева. Общо приходите от дейността на дружеството нарастват до 315,420 млн. лева от 306,734 млн. лева.

Одиторът на „Монбат“ – Ърнст и Янг България, изрично подчертава ефектите от сделката, с която компанията получи активи срещу вземанията си в Октагон Интернешънъл и Окта Лайт България. Одиторът посочва, че Монбат придобива 94% от акциите на австрийското дружество „Аурора Имобилиен“ чрез сложен процес на заместване на дълг и освобождаване от инвестициите в Октагон Интернешънъл. Инвестицията в дъщерното дружество „Аурора“, преименувано на „Монбат Имобилиен“, е отчетена по цена на придобиване – 26,562 млн. лева, определена по балансовата стойност на прехвърлените от „Монбат“ в замяна финансови активи. Производителят на акумулатори е признал и заеми и вземания на „Аурора“ за 7,158 млн. лева.

Одиторът подчертава обаче, че от „Монбат“ не са извършили оценка на справедливата стойност на прехвърлените активи и поети предишни задължения към датата на сделката. Тя би послужила като база за първоначалната оценка на придобитата инвестиция в „Аурора“.

В допълнение, основната част от признатата балансова стойност на „Аурора“ се формира от балансовата стойност на вземания от „Октагон Интернешънъл“ и „Окталайт България“ към 1 януари 2019 г. в размер на 25,878 млн. лева.

До края на 2019 г. „Монбат“ не е изготвило тест за обезценка на нетната си инвестиция в „Аурора“, защото я счита за напълно възстановима заради справедливата стойност на основния актив на дружеството – инвестиционен имот в Австрия. Имотът обаче е уникален, липсват пазарни аналози, поради което не е направена оценка на справедливата му стойност. Одиторът посочва, че без такава оценка не може да се убеди в пълна степен в това, че инвестицията на дружеството наистина е възстановима.

Последната цена, при която са търгувани акции на дружеството, е 4,18 лева – с почти 40% под достигнатия на 4 юни 2019 г. връх от 6,95 лева. Най-ниска стойност акциите на „Монбат“ отчитат на 2 април, в разгара на извънредното положение в България и при условия на пълна блокада в Италия и голяма част от Европа – 3,9 лева.

Три дни след обявяването на извънредното положение в България „Монбат“ поиска от БФБ да спре търговията с акциите му, но БФБ отказа.

Същевременно компанията наскоро обяви и нова инвестиция. Дъщерното „Монбат Ен Би Пи“ ще строи завод за биполярни батерии във Враца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още