IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай растат и през април

Месечното им повишение се ускорява спрямо март, сочат данни на статистическата служба на страната

10:22 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на новите жилища в Китай са нараснали с малко по-бърз темп през април и се прибавят към признаците за постепенно възстановяване на имотния пазар на фона на смекчаването на ограниченията за придвижването заради коронавируса и отварянето на втората по големина икономика в света, предава Ройтерс.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града в Китай са нараснали с 0,5% през април спрямо предходния месец, което е най-високото ниво от октомври м. г. и следва ръста от 0,1% през март, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба на Китай.

На годишна основа цените на жилищата са се повишили с 5,1% през април спрямо 5,3% през март.

„Натрупаното търсене на жилища се е освободило допълнително през април с връщането в релси на икономиката и на живота“, отбелязва представител на статистическата служба в комюнике.

Китай до голяма степен овладя разпространението на вируса и продажбите се възстановяват бързо, тъй като властите позволяват на предприемачите да отворят отново изложбените си центрове, а на брокерите на недвижими имоти – да организират огледи. Пазарните нагласи са подкрепени и от по-лесния достъп до ипотечни кредити и по-ниските лихви, след като правителството увеличи ликвидностите, за да съживи икономическата дейност.

Средните лихви по ипотечните кредити в 41 града за купувачите на първо и второ жилище са намалели през април спрямо март, тъй като банките са последвали понижаването от централната банка на ключовата й лихва по кредитите.

Повишаването на цените на жилищата съответства на признаците на възстановяване на имотните предприемачи, които са ускорили инвестициите си през април и са ограничили спада на продажбите.

Макар че до момента правителството се въздържа от значително смекчаване на политиките в областта на недвижимите имоти, местните власти разхлабиха ограниченията за покупка на жилище или въведоха мерки за облекчаване на финансовия натиск върху предприемачите.

Подобна мярка е неотдавнашна реформа, която разхлабва правилата за местопребиваване, за да улесни хората от селските райони да се установяват в малки градове, да увеличават потреблението в градовете и да разширяват кръга на купувачите на жилища.

Джан Дауей, базиран в Пекин анализатор от агенцията за недвижими имоти Centaline, счита, че през април имотният пазар се е възстановил на 80%-90% спрямо нивото преди вируса, като някои райони дори се представят по-добре.

Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още