IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ли ни инфлация в следващите години?

Може би е прекалено да се очаква ръст на цените в стил 70-те, но да се отрече изцяло евентуалното им покачване би било глупаво

16:08 | 26.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дългът нараства, а неконвенционалните монетарни стимули от централните банки се увеличават благодарение на коронавируса. За някои инвеститори цената на подобни усилия е неизбежна: инфлацията ще се завърне с гръм и трясък през следващите години, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

Покачването на инфлацията би било особено предизвикателство за инвеститорите на облигационните пазари. Настоящите много ниски нива на доходност на дългосрочните облигации осигуряват оскъдна защита срещу инфлационния пулс, който вероятно ще се ускори през следващите няколко години.

Една дълбока рецесия, макар и кратка, означава, че в момента доминират дефлационните сили - перспектива, подчертана от последните данни за потребителските цени в САЩ и Китай. А времето запълва много бавно свободния капацитет - разликата между текущото ниво на производство и максимално възможното без генериране на инфлация. Много икономисти очакват тази разлика да не бъде заличена преди 2021 г. МВФ прогнозира обща загуба на БВП за около 9 трлн. долара през следващите няколко години.

Това предполага, че централните банки ще имат трудности в постигането на целите си за инфлацията, точно както се случи след последната финансова криза. Всъщност инфлационните очаквания на пазарите на облигации и деривати за следващото десетилетие все още са на много ниски нива в САЩ и Европа, като се повишиха скромно напоследък.

Следователно разумните инвеститори трябва да обмислят изграждането на дългосрочна защита от инфлация за техните портфейли преди възстановяването на ценовия натиск, след като икономиката и цените на петрола се възстановят през следващите месеци. Такива стратегии трябва да се съсредоточат също върху евтините цени на суровините и компаниите от сектора на промишлеността и материалите, които се търгуват при евтини съотношения.

Някои твърдят, че натрупаното потребителско търсене ще повиши цените по време на възстановяването, докато според други това ще бъде предизвикано от по-високите производствени разходи, тъй като компаниите ще започнат да разтурят глобалните си вериги за доставки.

Истинският въпрос, когато се оценява вероятността от по-ярко изразена инфлационна среда през това десетилетие, е дали централните банки могат да убедят пазарите, че не участват в „монетарно финансиране“, или постоянно разширяване на балансите си с цел финансиране на правителствата. Андрю Бейли, управителят на Английската централна банка, наскоро подчерта това на страниците на FT.

Тъй като централните банки и правителствата работят все по-тясно, за да защитят икономиките от най-лошите ефекти на вируса, идеята не е толкова абстрактна.

Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Задаващата се инфлация е кошмар за финансовия капитал ... всеки ще се блъска, какво да прави ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още