IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank води преговори за продажбата на дял от T-Mobile US

Купувачът вероятно ще е мажоритарният собствени Deutsche Telekom

15:22 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

SoftBank Group води преговори за продажбата на значителен дял от T-Mobile US на контролиращия акционер Deutsche Telekom, докато японският технологичен гигант се опитва да набере средства, пише Wall Street Journal.

Сделката, ако бъде завършена, ще увеличи близо 44-процентния дял на Deutsche Telekom в T-Mobile US до над 50%, твърдят източници, запознати с въпроса. Германската компания вече има контрол над гласовете в американския телекомуникационен гигант благодарение на предишно споразумение със SoftBank.

Размерът на покупката все още се обсъжда, но вероятно ще е голям. Пазарната стойност на T-Mobile е около 120 млрд. долара.

Повече подробности не са ясни, но Deutsche Telekom вероятно ще купи акции с известно намаление – нещо обичайно за подобни споразумения.

Все още не е сигурно, че ще се стигне до такава сделка, а преговорите могат да се провалят, твърдят източниците.

T-Mobile придоби сегашния си формат на 1 април, след като се сля със Sprint, контролираният от SoftBank бизнес, който се бореше с проблеми от години, в опит да запази потребителската си база от конкурентите. Като комбинира третия и четвъртия по големина играч, сливането консолидира американския телекомуникационен сектор в пазар, доминиран от три оператора.

Очаква се SoftBank да запази правата си върху акции за 48,8 млн. долара.

В момента японският гигант се опитва да продава активи и да подобри представянето си, след големи инвестиционни загуби и под натиска на инвеститора активист Elliott Management. Председателят на SoftBank Масайоши Сон заяви през март, че компанията има за цел да продаде активи за 41 млрд. долара, за да подобри ликвидността си и да може да финансира новата си голяма програма за обратно изкупуване на акции.

Очаква се компанията да преразгледа активите си, включително T-Mobile, за да може да се справи с тази задача.

Новата продажба, която се обсъжда в момента, ще позволи на SoftBank да спечели от залога си със Sprint. Много други инвестиции на SoftBank, част от които направени през големия ѝ Vision Fund, в това число WeWork, Uber Technologies и Oyo Hotels & Homes, оперират в сектори, които са тежко засегнати от коронавируса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още