IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка трябва да запази икономическата си мощ

САЩ трябва да използват потенциала си в глобалното съревнование между големите сили

13:21 | 26.05.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Коронавирусната криза оказва драматично влияние върху американското общество и неговата икономика, като засилва дългогодишните опасения за бъдещето на нацията. Регулаторите се сблъскаха с подобни условия, когато бях помощник на министъра на финансите на САЩ по време на кризата през 2008 г., пише за Financial Times Дейвид МакКормик, главен изпълнителен директор на Bridgewater Associates. Тогава, както и сега, икономиката беше зле, нацията - в дългове, а доверието отслабваше. Икономиката се възстанови, но Америка не предприе необходимите стъпки, за да осигури глобалното си първенство, посочва той.

Не бива да правим същата грешка отново. Връщането на американската икономика към нивата отпреди коронавируса е от решаващо значение, но не е достатъчно. Страната се нуждае от дневен ред, за да поднови, поддържа и усили икономическата си мощ, коментира МакКормик.

Икономиката се превърна в основна арена за конкуренция между великите сили предвид интегрирането на глобалните пазари, появата на трансформационни технологии и разпространението на киберпространството. Русия и Китай осъзнаха тази реалност и ефективно интегрираха своите икономически стратегии и такива за сигурност, но САЩ бяха бавни в адаптацията си през последните две десетилетия.

Администрацията на Доналд Тръмп направи важна първа стъпка, като призна, че страната е замесена в съревнование между големите сили и че Китай е ключовият стратегически конкурент. Сега Америка трябва да направи повече за укрепване основите на своята икономическа мощ.

На първо място, американското научно и технологично лидерство не може да се приеме за даденост. За да го поддържаме, ние се нуждаем от национална политика за иновации, ръководена от пет основни принципа: подкрепа на американските компании в сектори, в които победителят взема всичко или първият има големи предимства; финансиране и насърчаване развитието на перспективни технологии; подпомагане вътрешното развитие на сектори или технологии, в които чуждите конуренти са силно субсидирани от своите държави; даване приоритет на стратегическите технологии или способности; впрягане на частния сектор и пазарните сили.

Водените от правителството иновации създават рискове от връзкарство и неефективно насочване на капитала, но горните принципи биха помогнали за тяхното смекчаване. Новите технологии често размиват границата между военната и гражданската употреба. Във високотехнологичните сектори често победителят взема всичко в глобален мащаб. Някои държави провеждат антиконкурентни политики, за да осигурят пазарна позиция на своите национални шампиони. Китай предоставя огромни субсидии и финансиране на научни изследвания и разработки, като е известно, че използва шпионаж, за да помогне на своите компании. Междувременно федералният дял на разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) в САЩ достигна 60-годишен минимум през 2018 г.

Бюджетната заявка на администрацията на Тръмп осигурява необходим стимул за НИРД, но трябва да направи повече за насърчаване на иновациите. Администрацията трябва да идентифицира приоритети от национално значение, след което да осигури финансиране с отдадеността, с която задвижи ранните космически програми. Тя трябва поне да удвои финансирането на НИРД и да насърчи частните инвестиции в ключови области. Правителството трябва също така да работи за оптимизиране на научните изследвания в академичните среди и частния сектор и за разширяване на достъпа до данни и облачни изчисления.

За да привлекат частни инвестиции, институциите трябва да обмислят създаването на инвестиционни фондове, където правителството носи риска за разработване и подкрепа на стратегически технологии, включително изкуствен интелект и квантови науки. Те трябва да увеличат данъчните кредити за НИРД и да продължат усилията на администрацията за премахване на регулаторните бариери, включително изискванията за професионално лицензиране.

САЩ не трябва да действат сами. Те трябва да проучат международни инициативи със съюзници като Япония и страните от разузнавателния алианс „Петте очи” - Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания (петата е САЩ - бел. прев.) Тези инициативи могат да насърчат алтернативи на 5G оборудването на Huawei и да подпомогнат производството на полупроводници. Тези страни също могат да подкрепят иновациите чрез органи за определяне на стандарти като Международния телекомуникационен съюз.

Нищо от това няма да е евтино. Законодателите трябва да осъзнаят, че цената, която загубата на иновативното предимство на Америка представлява, далеч надхвърля инвестицията, необходима за запазването му. Иновационната политика обаче е само част от това, което ни трябва, за да останем конкурентоспособни. Модерното икономическо мислене и стратегическото международно сътрудничество са взаимно допълващи се градивни елементи, каквото е и инвестирането в родни таланти. Вашингтон също трябва да продължи политиките за привличане на задгранични таланти, като същевременно се предпазва от кражби на интелектуална собственост и заплахи за сигурността от малцинството чуждестранни студенти и учени.

Без значение кой спечели президентските избори през ноември, възстановяването на икономическата сила на Америка ще доминира дневния ред. Възстановяването от Covid-19 е само първата стъпка. Трябва да последва стабилна национална политика за иновации, за да се гарантира икономическата мощ на САЩ и националната сигурност в епоха на конкуренция между великите сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Как беше, шимпанзе с калашник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
:)) като нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 3 години
имат но дали работят ? като ги знам кви са най много да думне в шлюза на излитане :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Принципно си прав, но заради големия брой ядрени ракети, са си сила номер 2 в света.Другото е, както казваш, анимация и фейслифти на стари тенекии от СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Друго си е мощта на нарисуваните пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
а защо реши че русия е няква сила ? :)говоря за истинска мощ, не за анимационни ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ако икономическата мощ е пряко отражение на военната мощ, то в такъв случай Расия би трябвало да е икономически гигант, а Германия икономическо джудже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 3 години
икономическата мощ е пряко отражение на военната мощ... и да приключваме със спора, нито има значение колко е грамотно населението, нито колко е работливо, нито там законите дали са леви или десни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Сега ще се наредят петолъчкаджиите и с жаден поглед ще се понадяват пак...Таварищи, докато 95% от иновациите и изобретения се случват в САЩ, икономиката им винаги ще е номер едно.Я се поогледайте вкъщи - дори в момента използвате американска технология - интернет, мобилен телефон, компютър...И с какво се купуват и продават стоките по света? Може би с рубли или юани? Хаха! Айде тичкайте сега да си играете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
0pk
преди 3 години
Ходят разни слухове, че америката в момента била едно много лошо място за правене на бизнес, но аз не мога да разбера на каква почва са покълнали подобни твърдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още