IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниско ДДС за български плодове и зеленчуци поискаха от сектора

БСП пък настоява за намаление на косвения налог за храни и лекарства

17:38 | 18.05.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Диференцирана ставка на ДДС и за българските плодове и зеленчуци поискаха 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор. В отворено писмо, изпратено до медиите и министрите на финансите и на земеделието, те настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов.

В текста на документа се посочва, че от бранша настояват за по-ниска ставка от 2000 г.

Според земедлците 20% ДДС е твърде висока ставка, която прави неконкурентна продукцията на българските производители в сравнение с внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано, често без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните. „Това води до практическо унищожаване на сектора и до масова емиграция на хората от селските райони“, пише в писмото. 

От земеделските организации се надяват на директен разговор с Борисов, в който да го убедят, че намалението на ставката за българските плодове и зеленчуци няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и натискът на нелоялната конкуренция, оказван върху легалните производители.

В деловодството на Народното събрание вече са внесени 6 законопроекта по темата, които обхващат ресторантите, доставките, свързани със заведенията за хранене, туристическия сектор, книгите, фитнес залите, детските храни и медицински изделия, както и памперсите.

Последен (днес) бе внесен законопроектът на БСП, според който ДДС за храни и лекарствените продукти, включени в позитивния списък по чл. 262 от Закона за лекарствените продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и за медицинските изделия, трябва да бъде 9%. Според социалистите намалената ставка ще направи храните по-евтини и ще бъде насърчена българската хранително-вкусова промишленост. Тази мярка ще помогне на хората с най-ниски доходи, като „ще им остави над 1 млрд. лв. за потребление“, пише в мотивите към законопроекта.

Според БСП при лекарствата тази мярка ще даде повече възможности за въздействие в областта на лекарствената политика. От партията цитират доклад на Световната банка, според който в България фармацевтичните разходи достигат 38% при 25% средно в ЕС.

Трябва да отбележим, че до момента БСП са единствената партия, която е изчислила какъв ефект би имало върху държавния бюджет намалението на ставките. Според записаното в мотивите по-ниската ставка ще доведе до дупка в хазната от 1,116 млрд. лв. - 742 млн. лв. от храните и 374 млн. лв.  от намаленото ДДС върху лекарствата. Според социалистите обаче намалението на приходите ще бъде краткосрочно, а в „дългосрочен план те имат потенциал да нараснат благодарение на увеличаващите се търговски обороти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
ддс трянба да е еднакво за всички и навсякъде.след като могат да се правят такива отбиви, явно може и да се свали с един % от сегашните нива. Държавата трябва да е справедлива към всички, а не да мащеха и майка - затова хората бягат от бг, защото са обидени и не осещат справедливост и равноправие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Ами то беше ясно, че при това положение, всички сектори ще поискат по-ниско ДДС. Видяла жабата, че подковават коня и тя също вдигнала крак. Сега е времето всички предложения за намаляване на ДДС да бъдат оттеглени. Спасителните мерки на правотелството струват пари, а ако и приходите от ДДС намалеят драстично, кой ще пълни кацата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
"влизаща в България регламентирано и нерегламентирано, често без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните."И защо просто не поискат държавата да си свърши работата, а искат намаляване на ДДС за техни стоки - т.е. налагане на мита на вноса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още