IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 държавни бензиностанции ще продават горива с минимална надценка

Целта е с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, каза финансовият министър Владислав Горанов

18:20 | 18.05.20 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива е целта на държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта. Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Беше разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Съвносители на точката от дневния ред на извънредното заседание са министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов. По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът е одобрил създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката.

Припомняме, че Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна.

По думите на Горанов държавните бензиностанции ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти. 

Финансовият министър уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас. Пазарът ще реши, каза министърът относно упрека, че това е непазарно действие.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

„Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира у нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания", посочи Горанов.

По думите му темата с цената на горивата на дребно се коментира години наред. "Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелзват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", каза Горанов.

Той напомни, че за периода на пандемията борсовите цени на петрола са намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 стотинки над средната цена и около 55 стотинки от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е подобна.

Публикациите на Васил Божков

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира и темата, която по думите му е предмет на политически спекулации и опит за внушение, че правителството е увредило нечии интереси, свързани с бизнес отношения, визирайки публикациите на бизнесмена Васил Божков от последните дни. 

„Публикациите на Васил Божков в официалния му профил във Фейсбук целят да дискредитират членове на правителството, включително и премиера Борисов“, каза Владислав Горанов в първи опит да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена, който има единайсет обвинения и в момента се намира Обединените арабски емирства (ОАЕ).

„Пуснатата днес паметна записка не е коментирана по никакъв начин с членове на правителството", заяви Горанов и припомни, че Васил Божков е „изпаднал в неприятната ситуация да се налага да дава отчет на държавното обвинение“.

„Васил Божков не е получавал привилегировано третиране по абсолютно никакъв начин и практическата истина във всичко това ще се установи в хода на следствието“, каза Горанов. „Не си представям, че държавата се занимава с изземване на бизнеси или с толерирането на един бизнес или друг“, каза той.

Финансовият министър Горанов потвърди, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Само питам: В Германия и Австрия, вярно ли е, че всичкото гориво минава през държавен склад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 3 години
подкрепям идеята!...все пак резорвоара ми е 75 литра. Сори тесла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
***-рено = б у л г а р - реноНе знам защо *** точно е цензурирано това да го каже уеб сайтчето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Ами имаме опит 50 години :) Какво ли не опитахме да правим държавно ..... включително и автомобили :) Да имахме ***-рено :П На държавата работата и е да осигури честна конкуренция чрез закона а не да прави бизнес защото второто не го може със сигурност. Инъче може да очакваме държавна мандра, държавен магазин за бяла техника ..... изобщо куп глупости..... но какво може да очалваш от Амон Ра и един *** който не си плаща и наема дори ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Ама то не само от олиото се печели. Може и след като вече Черепа го няма, държавните бензиностанции да получат монопол за продажба на лотарийни билетчета. И винетки. Също и разни други глезотии. Да сложат колонки за зареждане на електричарки на преференциални цени и да убият конкуренцията още в зародиш. Абе, разполагайки с ресурсите на цяла държава, много неща биха могли да се направят. Въпросът е дали ще се намерят достатъчно мотивирани хора за да ги управляват както трябва, или това ще е поредният проект затънал в чиновническо безхаберие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Това дали 9% ДДС е предимство за ГЕРБ е много несигурно. Убеден съм, че Баце ще устиска и е вероятно да смъкне данъка само на още един-два бранша. И аз си задавам въпроса, а не може ли преди изборите комунистите да обещаят единна ставка от 9% за всички стоки и услуги?PS Защо не я правят 10%, че да се смята по-лесно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 3 години
Забравете бензиноколонките , всичко се върти около складовете и спора с лук относно техните данъчни складове . Лук се опъват да си регистрират отделните бази като отделни данъчни складове , а държавата ги заплашва че ако продължат да се правят на интересни ще регистрират базите на държавен резерв като данъчни складове . Бензиноколонки никой не смята да пврави , поне за сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Ясно е, че тази игра има доста цели, които не виждаме. Можем само да ги предполагаме. Аз, както повечето тук, можем да си развием всякакви предположения, но няма смисъл. Ясно е едно - в момента зад кулисите се води много яростна битка (Божков е само инструмент в нея). Спомням си коментарите тук, когато имаше проверка за картелно споразумение. Длъжен съм да отбележа, че тогава коментарите бяха против големите частни интереси и по-специално на един голям инвеститор. Тогава обвиненията бяха, че В.Г и Б.Б играят в негова полза. Какво се промени от тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Yanis83
преди 3 години
Глупости за замазване очите на хората.Те, преди няколко години колегите им от бсп-то така с едни приказки ...за една "реиндустриализация".Но,хорицата наивни шарени пилета им дай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Дано само по-бързо ги пуснат, че днес нефта е с десет процента отгоре. Докато регистрират фирмата и няма да остане бензин, от тоя по 60 стотинки дето ще ни го продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още