IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия ще насърчава петролните компании да инвестират в зелени технологии

Страната обновява своя климатичен фонд в размер на 1,3 млрд. долара, след като беше опустошена през миналото лято от мащабните горски пожари

15:17 | 19.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Австралия се стреми да намали емисиите на парникови газове като насърчава петролните компании, включително Chevron Corp. и Woodside Petroleum Ltd., да инвестират в проекти за ограничаване на замърсяването, съобщава Bloomberg.

Страната ще обнови своя климатичен фонд, за да подкрепи развитието на технологиите като улавяне и съхранение на въглерод, за да подобри ефективността и да намали парниковите газове. Този ход беше приветстван от петролната и газовата индустрия и силно критикуван от екологичните групи, които заявиха, че подкопава проектите за възобновяема енергия. 

Призивите към премиера Скот Морисън да увеличи усилията си в борбата с изменението на климата стават все по-настойчиви, след като опустошителните горски пожари разрушиха хиляди домове миналото лято. Морисън заяви, че страната ще изпълни своите международни ангажименти, но напредъкът в намаляването на емисиите се забавя през последните години, тъй като редица съоръжения за износ на силно замърсяващи горива влизат в експлоатация.

Правителството планира да обнови Фонда за климатични решения в размер на 2 млрд. австралийски долара (1,3 млрд. щатски долара), след като независим доклад установи, че са необходими по-сериозни действия, за да може страната да изпълни своите климатични ангажименти съгласно Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Фондът е част от по-мащабен пакет от 3,5 млрд. долара, който има за цел да помогне на Австралия да постигне климатичните цели до 2030 г.

„Не се предвижда ключови сектори да започнат значително намаляване на емисиите до 2030 г. и са необходими съгласувани усилия за отключване на критичните трансформационни технологии, от които се нуждаят тези сектори“, се посочва в доклада, създаден от бившия директор на Origin Energy Ltd., Грант Кинг.

австралия австралия

Препоръките на доклада „се привеждат в съответствие с технологичния подход на правителството за намаляване на емисиите“, заяви министърът на енергетиката Ангъс Тейлър. Той ще подкрепи предложение за отпускане на кредити на големи съоръжения за приемане на технологии за постигане на ниски нива на емисии, които след това да бъдат използвани за изпълнение на техните климатични задължения съгласно т. нар. „защитен механизъм“.

Според предложението на Тейлър, проектите за улавяне и съхранение на въглерод ще бъдат съвместими с въглеродните кредити (специален механизъм, позволяващ отделянето на определено количество емисии на въглероден диоксид- бел. ред.), в ход, приветстван от лобистката Австралийска асоциация за производство и проучване на петрол. Той беше аплодиран и от Santos Ltd., която разработва програма за улавяне и съхранение на въглерод в Южна Австралия, подкрепена от американската Occidental Petroleum Corp. и британската BP Plc. Междувременно Chevron инжектира милиарди долари в проект за улавяне на въглерод в своя завод за втечнен природен газ (LNG) в Горгън, който започна работа през август след няколкогодишно забавяне.

От друга страна, екологичните групи заявиха, че предложението подхожда твърде меко относно емисиите и големите замърсители като Chevron и Woodside, чиито мащабни съоръжения за LNG в Западна Австралия ги поставят и в топ 10 на най-големите замърсители в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още