IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай готви още облекчения с идването на крайния срок по 211 млрд. долара лош дълг

В момента се предоставят възможности за гъвкавост при плащането на главницата и лихвите

16:43 | 25.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

В битката за поддържане на милиони от по-малките китайски бизнеси, банките разчитат, че ще им бъде позволен друг кръг облекчения за кредитополучателите, които изостават при плащанията.

Регулаторът и някои кредитори обсъдиха удължаването на срока за облекченията по кредитите след крайния срок от 30-и юни за корпорации, пострадали от пандемията, заявиха източници на Bloomberg. В момента се предоставят възможности за гъвкавост при плащането на главницата и лихвите.

Китайската банкова система в размер на 41 трилиона долара е на първа линия в подкрепата на компании, ударени от коронавируса и въздействието от глобалното му разпространение. Призовани да спасят икономиката, кредиторите, начело с Industrial & Commercial Bank of China Ltd., удвоиха заемите за бизнеса през първото тримесечие, като същевременно отсрочиха или опростиха изплащането на над 1,5 трилиона юана (211 милиарда долара).

„Това е глобален проблем“, казва Хари Ху, анализатор от S&P Global. Много международни власти призовават за гъвкавост при признаването на необслужвани заеми, каза той. „Ако всички те бъдат маркирани като лоши кредити, провизиите на банките ще скочат и печалбите ще спаднат. Без натрупване на капитал как банките трябва да подкрепят икономиката?“ запита той.

Джан Мин е един добър пример. Заем от 1 милион юана, взет в пика на заразата в Китай през февруари, му помогна да върне служителите си и да възобнови производството си в своята компания, базирана в Джъдзян, която прави и изнася дървени рамки и коледни украшения. Но след като вирусът се превърна в пандемия, международни клиенти като Walmart Inc. и Costco Wholesale Corp. анулираха поръчки, намалявайки бизнеса му със 70%. Джан сега има още 3 милиона юана дълг, чийто гаранционен срок ще изтече през този месец.

„Бих искал банката да ми даде още три месеца, поръчките могат да бъдат възобновени до тогава“, каза той. „Ако не, тази година много малки производители като нас ще затворят завинаги", добави Джан.

Подобно на него, собствениците на компании в цялата страна установяват, че дори с премахването на локални блокади, клиентите се връщат бавно. Китайските потребители не се завръщат обратно в ресторанти и молове на фона на загриженост относно доходите, работните места и самия вирус.

Китайските власти позволиха на кредиторите да отложат изискването на лоши заеми за по-малкия бизнес, засегнат от вируса, и позволиха на някои кредитополучатели да забавят плащанията.

S&P изчислява, че коефициентът на неефективни активи може почти да се удвои до 10% от нивата преди избухването на пандемията през тази година. Това е прогнозирано увеличение от 8 трилиона юана.

Ако влиянието на Covid-19 продължа след 2021 г., шансовете за възстановяване на забавените плащания ще намалеят, предупреди S&P. Увеличеното предоставяне на заеми може да тежи  над печалбите за години напред, принуждавайки властите да се притекат на помощ, както направиха с поне три банки през миналата година.

Дори преди избухването на пандемията, банкерите се съмняваха в надеждността на официалните данни за лоши кредити - проблем, който може да се влоши още през тази година.

Около 83% от анкетираните в годишно проучване на China Orient Asset Management Co., проведено преди началото на епидемията, заявиха, че официалните данни за необслужваните кредити подценяват реалните цифри. Почти една четвърт казаха, че официалните числа са „значително“ по-ниски от реалността, което сочи скритите рискове, които дебнат банките.

Понастоящем тези опасения са засилени, тъй като икономиката на страната върви към най-лошо си представяне от четири десетилетия, и милионите, които остават без работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още