IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуваме до Гърция и Сърбия без карантина от 1 юни

На границите ще има семпла декларация, която ще се попълва от хората, обяви премиерът

14:38 | 19.05.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Започваме да работим активно с колегите от Балканите да паднат от 1 юни забраните заради коронавируса.

С Гърция се договорихме от 1 юни да пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки. Същото е договорено със Сърбия в двустранни декларации от 1 юни.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранна среща с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, на която се обсъждаха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19. 

"С Румъния, тъй като румънското правителство е в оставка, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че и с тях да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста и от работата в момента", каза Борисов.

На границите ще има семпла декларация, която ще се попълва от хората. Премиерът показа декларацията, на която са се спрели лидерите на четирите държави.

"Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт", обясни премиерът.  Декларацията ще може да се принтира и у дома. Тя ще се дава на граничния пункт заедно с паспорта или личната карта.

"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш", обясни Борисов.

"Това са декларации за съгласие за това, че лицата са уведомени за обстановката, че осъзнават риска, че пребивавайки на територията на страната, ако се разболеят и бъдат поставени под карантина, са наясно с всички условности", уточни транспортният министър Росен Желязков на брифинга.

Желязков информира, че от 25 май отпада карантината на всички български шофьори на товарни автомобили, които влизат в страната, както и за автобусните шофьори.

Активно се водят разговори с Австрия и с Германия за отпадане на 14-дневната карантина.

„Всички ни поздравиха, че сме първи по спазване на дистанция и дезинфекция“, посочи още премиерът.

От 1 юни мислим да отворим и ресторантите, които са без градина, докато при гърците решението е за 15 юни, допълни Борисов.

„Ще се срещна с превозвачите, обеща Борисов, но обвърза даването на пари с бюджета на ЕС. Всички системи са захранвани по един и същи начин, а все още не е гласуван проектобюджетът на ЕС за България 108 млн. евро.

Борисов смята, че ДДС темата е рискова и напомни , че „направихме изключения за ресторантите и книгите“, отговори той на въпрос, че засега няма намаление на ставката за списания и вестници.

"Загубите за икономиката заради пандемията у нас досега са в липсата на приходи - около 3,5 млрд. лева“, обяви Борисов, като се позова на данни на финансовия министър Владислав Горанов. Премиерът обясни, че в средата на юли ще е ясно дали в България „ще можем сами да изплуваме“.

"Трябва да осъдят всички политици на света, защото няма колега, който де не е всял страх, че ще умират хора“, коментира той по повод на изказване на председателя на щаба ген. проф. Мутафчийски.

Премиерът защити работата на Националния оперативен щаб и на министъра на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Много българи не желаят да почиват на Черноморието ,не само защото е скъпо и защото всичко е залято с бетон ,а и защото няма достатъчно алей за разходки , паркове и градинки , пейки , тротоари и осветление,паркинги и др.На много места изкопните работи -дупки и купища камънак и строителни отпадъци са около хотелите още от тяхното построяване и вместо градинки и зеленина има тръни и бодили.Вечерно време ако мислите ,че можете да се разходите грешите ,защото няма тротоари и алей ,нито паркове ,вместо това си наранявате глезените в дупките и си късате джапанките по чакъл и камъни.На всеки ъгъл бумти музика и врява ,бляскат светлини и се носят миризми ,навалицата е така гъста ,защото е трудно да се придвижваш ,още повече ако сте със семейството си и ли с приятел/-ка/.Липсата на места за разходка ,като тротоари ,алей,паркове и градинки с пейки,липсата на зеленина и красота, стълпотворението и шума са особено характерни и отблъскващи за много от туристите.Проблемите са ясни , но никой не желае да инвестира/министерството,общините ,курортите и хотелиерите/ и да подобри средата и да я направи по-лицеприятна, а с това и все по-малко желаещите да летуват ,особено семейните.Истината е очевидна и гротеска , но никой не се заема да промени нещата,не се иска и много .Може би инвестициите в посочените неща , ще се възвърнат многократно , както и ще се подобри имиджа на летните ни курорти.При съседи с по-добри туристически услуги ,единствения подход е да се инвестира за допълнителни удобства на туристите ,подобряване на микроструктурата и разкрасяване на пейзажа по оригинален и артистичен начин,в противен случай ,просто ще наливаме пари в туризма на другите страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Emina Fazlija & Edison Fazlija - VIRUS ( Official Video 4K ) prod.by Edison Fazlijahttps://***.youtube.com/watch?v=wGqw2TzMb1w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
един поздрав по случая .... :))Emina Fazlija & Edison Fazlija - VIRUS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още