IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите могат да сринат мечтата на петролните пазари за възстановяване

Пандемията има потенциал да ускори процеса на електрификация в транспортния сектор през следващите няколко години, смятат анализатори

17:30 | 19.05.20 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните компании са изправени пред мрачна несигурност, тъй като пандемията от коронавирус предизвиква срив в търсенето на рафинираните продукти. В същото време автомобилните производители увеличават усилията си за подпомагане на мащабния процес на електрификация и подмяната на наличното продуктово портфолио с по-зелени модели.

На фона на икономиките, които постепенно започват да се отърсват от ограничителните мерки за борба с коронавируса, най-мащабното понижение на петролните цени през последните две десетилетия сви разходите на потребителите за горива, което от своя страна доведе до забавяне на прехода към по-чиста енергия заради изгодните цени на бензиностанциите, пише Ройтерс. 

В бъдеще намаляването на капиталовите разходи, възприето от енергийните компании, тъй като приходите им се свиват, би могло да засили предлагането достатъчно, за да предизвика скок в цените на петрола, което ще направи електрическите превозни средства по-привлекателни, в момент, в който автомобилните производители увеличават производството, посочват анализатори.

„Смятаме, че това ще доведе до преломен момент, ускоряване на преминаването към електрически превозни средства в много други страни около 2023-24 г.“, коментира пред Ройтерс Магнус Нисвен, старши партньор в базираната в Осло консултантска компания Rystad Energy.

Според анализ на Ройтерс, засягащ 27 автомобилни производители, съставен в партньорство с Constellation Research & Technology, повечето компании, освен Tesla Inc и китайската BYD Co Ltd, все още се намират в началния етап на електрификационния преход.

Тъй като кросоувърите и пикапите със среден и голям бензинов двигател са отговори за голяма част от скорошния растеж в автомобилния сектор, много компании залагат на такъв тип превозно средства, за да подсилят краткосрочното си представяне.

Въпреки това, тъй като китайската BAIC Motor Corp. и германските концерни Volkswagen Group и Daimler AG поставиха някои от най-амбициозните цели за декарбонизация на портфолиото си в цялата индустрия, инвеститорите все повече използват електрификационните планове на тези компании за бъдещ успех.

Достигна ли потреблението на петрол своя пик?

Тъй като автомобилният сектор съставлява около половината от общото търсене на петрол, възможността за по-бърз от очакваното преход към електрически превозни средства вследствие на пандемията от COVID-19 е една от основните причини да се говори за вече настъпил пик.

Глобалното търсене на петрол достигна рекордно ниво от малко над 100 млн. барела на ден през 2019 г., като се очакваше то да продължи да нараства и през тази година. Сега Rystad изчислява, че търсенето ще достигне своя пик от 106,5-107 млн. барела на ден през 2027-2028 г. Преди пандемията компанията очакваше пикът да бъде достигнат през 2030 г.

Нараства и броят на мненията, че промените в работните модели, спадовете при авиацията и транспорта като цяло до такава степен влияят на търсенето на петрол, че то никога няма да успее да се възстанови до нивата от 2019 г.

Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
значи , говорим си за коли , а не за жени ... :))) ... не можеш да слагаш равенство , жените не са вещи за да ги сравняваме нещата ... виж роботи за готвене и чистене вече има , що да няма и за други неща , щом има търсене ...без да си карал среден клас електрическа кола , не можем да си коментираме , нямаш база за сравнение , а караш на заучени фрази и си предубеден в нещо което не си опитал . като малките деца , искаш ли да пробваш едикакво си - еми не , няма да ми хареса ... :))) ... п.с. електричката дето ти предлагам се зарежда безплатно на някои станции ... :))) ... няма да арчиш за ток даже ... :))) ... само караш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
тая статия и без да е чета е 100% клик байт :))) с това "могат" в заглавието... и най вероятно е яяяко тъъппо четиво! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
само да допълня, че литийя е също ограничен и то доста повече от петрола, да не говорим за производството, че ич не е зелено, но да остайм тая работа. На нас ни треа няква неограничена "био" енергия или айде да я има в повечко, щот по принцип се увеличаваме в България може би не ама другите държави - да ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
аз не знам май ти и зелевия явно не вдявате кво ви пее радиото, а то пее че батерийте не са джаджата на бъдещето с нещо друго ще е ама кво не знам. С батерията чикалъка е кой я прроизвежда, е ние преди произвеждахме в Никопол такива, а са имаме ли такова производство ? - ньет нямаме, Lithium същата раота има го само в определени държави и то Американците са се нанесли там отдавна - Афганистан и Чили еее къде я ваща визия за бъдещето ? А вие със Зелчо тактично или от незнание ги пропускате тия неща и то не са никак без значение ... Кола на ветър не върви с нещо друго ще да е ама кво както казах вече ебaли го ми не знам кат дое момента ше видиме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Днес е така, но след няколко години ще е друго. Първите автомобили също са били по-бавни от дилижанс експрес с конски впряг и са се чупили постоянно, но с времето нещата са се подобрили. Тесла е пълна с детските болести на всяко ново нещо. И да - в момента токът не е особено зелен, но това не значи, че съвсем скоро няма наистина да позеленее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
"иначе 70 000лв за кола, която не може да ме закара до Букурещ, няма да дам."Жестоко си лъжеш, ще дадеш и още как... И с ипотека ще я изплащаш, когато утре "зелените инвеститори", чрез техните политически *** и платените СМИ ти ЗАБРАНЯТ да караш автомобил с ДВГ, заради "благото на планетата". Като не щеш - хващаш трена и през Дунав мост си в Букурещ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
Ivan N.
преди 3 години
Хубав този Хюндай, спор няма, но според мен навлизането на електромобилите ще се забави доста и то поради чисто икономически причини. Тази година доходите на всяко едно средностатистическо домакинство ще се свият доста и много хора ще отложат покупката на електромобил. Тази тенденция западняците да си сменят колата на няколко години ще затихне и всички задружно ще цапаме планетата с дизелови изпарения, защото пари за електричарка няма :) между другото моята печка гори доста, но при тази цена на дизела няма какво да го обсъждаме даже, а иначе 70 000лв за кола, която не може да ме закара до Букурещ, няма да дам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
миии аз не виждам абсолютно нищо зелено в производството на Теслата, даже е доооста вредно особено батерията и после складирането или рециклажа кат се скапе .... С тия батерии нишо не стаа, аз си карам дизеларката 0.95 цента на 1л. и харчалък 5рка/100км. с мойта каруца с един резервоар изминавам 1100км. магистрала без да зареждам и без спиране тва за 40 евра при цена на каруца 15 хил. евра. Коя Тесла или квото и да е батерийно чудо го може тва за тия пари ?? Ми аз щи каа веднага - никоя ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
И аз кат0 ти обесня, че си искам моята сприхава баба Пена, ще цъфне пак някой Миме, дето да ми обясни, че да "спориш с хора, които нямат визия, по-дълга от 2-3 години и не вярващи в еволюцията е безсмислено." ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Какво да говорим.... Утре така ще ти предложат и електрическа жена, вместо твоята, ама на 20 години, ще пере, чисти, готви - тия 4 работи, няма да се цупи и да вдига скандали и ще е с 0 СО2 емисии и сигурно пак ще я дават под наем, за 200 кинта на месец - това е то бизнес ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още