IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска допълнителни 122 млн. евро за научни изследвания в борбата с Covid-19

Проектите трябва да са насочени към преориентиране на производствата за лечение и превенция

16:50 | 19.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейската комисия (ЕК) мобилизира още 122 милиона евро по линия на програмата си за научни изследвания и иновации „ Хоризонт 2020“ в подкрепа на спешно необходимите научни изследвания във връзка с коронавируса.

Новата покана е част от финансовия ангажимент на Комисията в размер на 1,4 милиарда евро за финансиране на инициативата „ Глобални действия срещу коронавируса“, стартирана от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен на 4 май 2020 г., посочавт от пресцентъра на Комисията.

Помощта допълва предходните действия за разработване на диагностика, лечение и ваксини посредством повишаване на капацитета за производство и внедряване на леснодостъпни решения с цел бързо удовлетворяване на належащите нужди.

Проектите, финансирани по настоящата покана, трябва да са насочени към преориентиране на производствата с цел бързо производство на жизненоважни медицински материали и оборудване, необходими за изпитване, лечение и превенция, както и към разработване на медицински технологии и цифрови инструменти за подобряване на откриването, наблюдението и грижите за пациентите. 

Новите научни изследвания ще разглеждат големи групи от пациенти (кохорти) на цялата територия на Европа, а по-доброто разбиране на поведенческите и социално икономическите отражения на епидемията от коронавирус би могло да спомогне за подобряване на стратегиите за лечение и превенция.

Новата покана за представяне на предложения в рамките на „Хоризонт 2020“ допълва предходните действия за подпомагане на 18 проекта с финансиране в размер на 48,2 млн. евро за разработването на диагностика, лечение, ваксини и готовност за епидемии, както и за инвестиране на 117 млн. евро в 8 проекта за диагностика и лечение по линия на Инициативата за иновативни лекарства и мерки за подпомагане на новаторски идеи по линия на Европейския съвет по иновациите.

Крайният срок за представяне на предложения е 11 юни 2020 г., тъй като основна цел на поканата е бързото постигане на резултати.

Комисията цели да създаде условия за възможно най-бързо започване на научноизследователската работа чрез по-кратки срокове за изготвяне и оценяване на заявленията за изразяване на интерес.

Новооткритите решения трябва да са достъпни и достижими за всички. За целта в споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства, произтичащи от тази нова покана, Комисията ще включи клаузи за бърз обмен на данни, за да гарантира, че констатациите и резултатите могат да бъдат използвани незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още