IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болници искат МЗ да плаща PCR тестовете при планов прием на пациенти

Частни и общински лечебни заведения виждат празнота в заповедите на здравния министър относно тестването

17:36 | 19.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: getty</em></p>

Снимка: getty

Министерство на здравеопазването да въведе и заплаща тестването за коронавирус преди планов прием на пациентите в болниците. За това настояват частни и общински болници в страната.

В писмо до здравния министър и председателя на Националния оперативен щаб Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България.

Посочват, че това ще възвърне спокойствието на пациентите, които ще могат своевременно да се отнасят към болниците за необходимото им лечение по други заболявания, извън коронавируса.

Според представителите на лечебните заведения е налице празнота в заповедите на Министерство на здравеопазването за поведение на болниците в епидемиологична обстановка спрямо пациентите които влизат за планов прием. Плановият прием беше възстановен със Заповед на МЗ, без да става ясно как ще се подхожда към пациентите с други оплаквания, които нямат симптоми на вируса. Ще бъдат ли проверявани за наличие на вируса Ковид-19, посочва се в рисмото. 

Според тях е неразумно да приемат пациентите, без каквито и да било особености на протокола, и да оставят тяхното свободно движение в лечебното заведение.

Ако се окаже, че такъв пациент е носител на вируса Covid- 19, то той ще постави в заплаха и съответно карантина огромна част от персонала на болницата и останалите пациенти в нея, както и „съответната структура“, с всички последици от това.

Варианът лечебното заведение да третира съответния пациент като рисков – потенциален вирусоносител, като го постави в режим на изолация, ъщо не е удачен

Единственият начин, по който може да се избегне развитието на тези два сценария е пациентите постъпващи за планов прием, без симптоми, да бъдат предварително тествани с PCR за Covid- 19, смятат представителите на болниците.

Такива тестове са въведени в много лечебни заведения, като част от решенията на съответните ръководства за справяне с епидемиологичната обстановка поради липса на единно решение от МЗ. Някои ЛЗ все още разполагат с дарени тестове, но реално при останалите случаи пациентите заплащат за PCR тест, който представят при приема, допълва се в писмото. И се посочва, че в публичното пространство има коментари, по повод становище, публикувано на сайта на МЗ, че пациентите не следва сами да финансират подобен тест.

Разходите за тези тестове от страна на Министерство на здравеопазването са в интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването, смятат частните болници.

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение. Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия, посочват от министерството.

По отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а именно:

Наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19.

Назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция.

Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване, пише още в съобщението.

Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че в анекса към НРД фигурира „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Естествено министърът на здравеопазването урегулира тежкотоварните МПСта (как ще минават през държавата), но не и пациентите...и стига сте тествали безплатно гетата и основния си р.омски електорат, а започнете да мислите за българите които ви пълнят хазната!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още