IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин защити финансовия отговор на коронавируса от страна на САЩ

Банковата комисия на Сената обаче притисна финансовия министър и председателя на Фед Джером Пауъл с въпроси

22:31 | 19.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джером Пауъл.<em> Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Министърът на финансите на Съединените щати защити финансовия отговор на администрацията на Доналд Тръмп срещу пандемията на коронавируса и заяви пред сенаторите, че е готов да обмисли разширяването и промяната на програмата за заеми към малкия бизнес, предава Ройтерс.

В рамките на изслушването му пред банковата комисия на Сената Манучин и председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заявиха, че близо 3-те млрд. долара от спасителните програми, разработени от федералното правителство през последните два месеца, работят в подкрепа на икономиката, която е опустошена от новия коронавирус.

Но лидерите на финансовото министерство и на Фед се изправиха пред трудни въпроси дали плановете на администрацията на Тръмп за бързо отваряне на икономиката ще оставят нископлатените работници без адекватна защита от вируса.

Конгресът обмисля закон, който би освободил трилиони долари допълнителна помощ за по-нататъшно укрепване на икономиката, подпомагане на щатите и повишаване на заплащането на ключовите служители, заети с едни от най-опасните работи.

Президентът Тръмп е критикуван, че първоначално е омаловажил пандемията, която вече взе над 90 хил. жертви в Съединените щати, както и че не е гарантирал наличието на достатъчно медицински материали за борба с коронавируса.

„Колко работници трябва да дадат живота си, за да се увеличи брутният вътрешен продукт или Dow Jones с 1000 пункта?“, попита сенаторът демократ Шеръд Браун.

„Нито един работник не трябва да дава живота си за това, сенаторе, и аз смятам, че вашето описание е несправедливо. Предоставихме огромно количество екипировка“, отговори Манучин.

Той заяви, че иска да благодари на „всички ключови работници“, но Браун го прекъсна, добавяйки: „Страхотно е да благодарите, но честно ли е нашата икономика да плаща на съществените работници толкова малко при такива условия на работа?“.

Пауъл заяви, че новите програми на Фед за финансиране, подкрепени от Министерството на финансите, са насочени към средни предприятия, като ще бъдат стартирани в началото на юни. Досега само „сравнително скромна“ сума пари е излязла от кредитните програми на Фед.

Американската централна банка намали лихвите почти до нула и създаде широка мрежа от програми, за да се увери, че финансовите пазари могат да продължат да функционират по време на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още