IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът прекрати разследването срещу лидеритe на VW Дийс и Пьотч

Двамата мениджъри обаче ще трябва да платят по 4,5 млн. евро всеки

08:30 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс <em>(вдясно) </em>и председателят на надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч <em>(вляво)</em>. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс (вдясно) и председателят на надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч (вляво). Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс и председателят на надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч вече не се налага да се страхуват от съдебно преследване в рамките на Дизелгейт. Както потвърди базираният във Волфсбург автомобилен производител във вторник вечерта, наказателното производство срещу двамата управители ще бъде прекратено срещу плащането на сума от няколко милиона. Така Дийс и Пьотч избягват продължителен процес и следователно няма да се счита, че имат криминално досие.

Двамата бяха обвинени от прокурора в Брауншвайг миналата есен по подозрение за манипулация на пазара във връзка с дизеловия скандал. Счита се, че двамата мениджъри са информирали акционерите на Volkswagen твърде късно за предстоящите глоби, въпреки че компанията беше предоставила достатъчно информация в началото на скандала - в средата на 2015 г.

И двамата категорично отричаха тези обвинения чрез адвокатите си. Акционерите са били информирани своевременно, а степента на аферата е била разпознаваема постепенно едва през есента на 2015 г.

Базираната в Волфсбург компания винаги е представлявала тази правна гледна точка и е заставала зад двамата обвинени мениджъри. Така Volkswagen ще поеме и за паричното изискване, което Дийс и Пьотч трябва да платят на държавната хазна. И за двамата мениджъри сумата е по 4,5 милиона евро.

„Надзорният съвет на Volkswagen AG приветства прекратяването на производството от окръжния съд в Брауншвайг срещу председателя на надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч и председателя на борда Херберт Дийс", се казва в изявлението на групата от Волфсбург вечерта.

Сегашният ръководител на компанията Дийс беше начело на марката Volkswagen през лятото на 2015 г., настоящият председател на надзорния съвет Пьотч тогава беше в борда на групата и отговаряше за финансовите въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още