IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредбата за връзката между кадастъра и имотния регистър е готова

С окончателното й приемане интеграцията между двете информационни системи ще заработи реално, а не само на хартия

10:56 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След неколкогодишно забавяне наредбата, с която се регламентира реалната връзка между кадастъра и имотния регистър, най-сетне е публикувана за обществено обсъждане.

Крайният срок за подаване на мнения и коментари е 18 юни.

Текстовете предвиждат данните, които се попълват в имотния регистър, и всички промени в кадастралните карти да се отразяват в системите чрез кодирани електронни съобщения. Данните ще се потвърждават от служители на съответната институция – Агенцията по вписванията или Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

С изграждането на реална връзка между двете информационни системи данните ще се нанасят автоматично и системите ще се поддържат паралелно, а не както е в момента – с подаване на заявление в институциите.

Интегрираната информационна система на кадастъра и имотния регистър беше внедрена още в периода 2007-2009 г. Досега обаче липсваше нормативната регламентация на работата и.

Тази връзка ще позволи, заедно с приемането на кадастралните карти и регистри в районите, в които все още няма такива, да се премине постепенно към вписване по партида на имот, а не какво е в момента – на собственик. Така много по-лесно може да се проследи историята на имота при покупко-продажби и да се намали вероятността от злоупотреби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още